Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut
vientipalvelut
uutisia
tutkimuksia
oalvelut ja yritykset
visioita näkmyksiä
Eastern European Markets
business news
Russia
Estonia
Latvia
Lithuania
Poland
Trade StationFinland
Business Finland
Trade Service Companies

Idänkaupan Vientipalvelut 5-6.2013
- 3.6.2013 -

Teräsmarkkinoiden tilanne piti Ukrainan viennin vaisuna

Ukrainan ulkomaankauppa taantui tammi-maaliskuussa, selviää maan tullilaitoksen antamista tiedoista. Kauppavaihdon kokonaissumma oli 33,8 miljardia dollaria eli 1,5 prosenttia vähemmän kuin vastaavaan aikaan viime vuonna.

Ukrainan tavaravienti supistui 1,3 prosenttia ja sen arvo oli 15,9 miljardia dollaria. Tuonnin arvo oli 17,9 miljardia dollaria jääden edellisvuotisesta tasosta 1,6 prosenttia. Ukrainan kauppataseen alijäämä oli ensimmäisellä vuosineljänneksellä 2,0 miljardia dollaria ja siten 3,5 prosenttia pienempi kuin vertailuajanjaksolla.

Ukraina kävi tammi-maaliskuussa kauppaa kaikkiaan 202 maan kanssa. Tilastoviraston ennakkolaskelmien perusteella viennistä meni Venäjälle 23,2 prosenttia ja siinä painottuivat junaveturit, rautametallit, viljat ja öljykasvit. Toiseksi suurin yksittäinen vientikohde oli Italia vaatimattomalla 4,2 prosentin osuudella.

Vienti Venäjälle kuitenkin supistui alkuvuonna. Samoin kävi Puolan ja lähinnä viljaa ostaneen Egyptin kanssa. Kovaan kasvuun ukrainalaiset vientiyritykset ylsivät sitä vastoin Italiassa, Kiinassa ja Turkissa.

Myös tuonnissa Venäjällä oli johtava asema. Sen osuus koko tavaratuonnista oli 30,3 prosenttia. Pääasialliset tuontitavarat olivat mineraalipolttoaineet, öljy ja öljytuotteet, rautametallit ja lannoitteet.

Kiinan tuontiosuus oli sekin reilut 12,6 prosenttia. Kiinasta Ukrainaan tuotiin lähinnä sähkölaitteita, jalkineita ja mekaanisia laitteita. Kolmas tärkeä tuontimaa oli Saksa, joka vei maakuljetuskalustoa ja ajoneuvoja, mekaanisia laitteita ja sähkölaitteita.

Suuresta osuudesta huolimatta Venäjän asema heikkeni myös tuonnissa. Vuositasolla pudotus oli peräti 24,8 prosenttia. Ukrainan tuontikysyntä suuntautuikin vuoden ensimmäisellä neljänneksellä Kiinaan ja tuloksena oli tuonnin 59,5 prosentin lisäys. Kiinan ohella myös ranskalaisille ja puolalaisille tuotteille löytyi aiempaa enemmän kysyntää.

Ukrainan tilastoviraston tarkistettu ulkomaankauppatilasto julkaistaan vasta touko-kesäkuun vaihteessa. Tilastoviraston ja tullilaitoksen tilastoissa on perinteisesti ollut pienehköjä eroja.

Idänkaupan Vientipalvelut 5-6.2013/sisältö.


UUUTISET.

Idänkaupan Vientipalvelut -verkkolehti
Idänkaupan Vientipalvelut Arkisto 2001.
Uutisarkisto: Compiler News 1998.