Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut
vientipalvelut
uutisia
tutkimuksia
oalvelut ja yritykset
visioita näkmyksiä
Eastern European Markets
business news
Russia
Estonia
Latvia
Lithuania
Poland
Trade StationFinland
Business Finland
Trade Service Companies

Idänkaupan Vientipalvelut 5-6.2013
- 3.6.2013 -

Venäjällä työllisyys ennätyskorkealla

Venäjällä työllisten määrä on noussut suuremmaksi kuin kahteenkymmeneen vuoteen. Työllisiä oli maaliskuussa 71 miljoonaa eli lähes miljoona enemmän kuin vuotta aiemmin. ILO:n menetelmillä laadittujen tilastojen mukaan työttömiä oli 4,3 miljoonaa.Tarkkailijoiden mukaan työvoimasta voi olla syntymässä pulaa. Tämä saattaa rajoittaa talouden kasvua, vaikka kysyntä alkaisi elpyä.

Työttömien osuus työvoimasta on laskenut niin ikään vuoden ajankohtaan nähden ennätyksellisen pieneksi eli 5,7 prosenttiin. Kaksi vuotta aiemmin vastaava osuus oli 7 %.

Palkkojen vuosikasvu on pysytellyt 10-15 prosentissa lähes koko ajan vuoden 2009 lopulta lähtien. Maaliskuussa venäläisten keskimääräinen tilastoitu kuukausipalkka oli vajaat 29 000 ruplaa (720 euroa) eli 11,5 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Sitä vastoin reaalipalkkojen eli kuluttajien ostovoiman kasvu on hidastunut selvästi viime vuodesta korkeamman inflaation vuoksi. Maaliskuussa palkkojen reaalinen kasvu oli enää hieman yli 4 %, mikä on hidastanut kulutuksen kasvua.

Venäjän keskuspankin julkaiseman tuoreimman kyselytutkimuksen mukaan kuluttajien odotukset omasta tulokehityksestään ovat kuitenkin kohentuneet vuoden ensimmäisellä neljänneksellä, mikä voi tukea tulevaa kulutuskehitystä.

Inflaatio on kiihtynyt Venäjällä alkuvuonna huolimatta talouskasvun hiipumisesta. Huhtikuussa kuluttajahinnat olivat 7,2 % korkeammat kuin vuotta aiemmin ja keskuspankki arvioi saman vauhdin jatkuneen myös toukokuun alkupuolella.

Toukokuussa pitämässään kuukausittaisessa rahapolitiikan kokouksessaan keskuspankki päätti pitää lyhyen aikavälin operaatioidensa korot ennallaan, mutta päätti samalla laskea hieman pidennän aikavälin operaatioidensa korkoja.

Lähde: Suomen Pankki. BOFIT Viikkokatsaus: Seija Lainela

Idänkaupan Vientipalvelut 5-6.2013/sisältö.


UUUTISET.

Idänkaupan Vientipalvelut -verkkolehti
Idänkaupan Vientipalvelut Arkisto 2001.
Uutisarkisto: Compiler News 1998.