Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut
vientipalvelut
uutisia
tutkimuksia
oalvelut ja yritykset
visioita näkmyksiä
Eastern European Markets
business news
Russia
Estonia
Latvia
Lithuania
Poland
Trade StationFinland
Business Finland
Trade Service Companies

Idänkaupan Vientipalvelut 5-6.2013
- 3.6.2013 -

Suomalaisyrityksillä Kiinassa ja Venäjällä jo 120 000 työntekijää

Tilastokeskuksen toukokuussa julkaiseman tuoreimman, vuodelta 2011 olevan tilaston mukaan suomalaisyritysten ulkomaisilla tytäryhtiöillä on eniten henkilöstöä Ruotsissa. Seuraavina tulevat Kiina ja Venäjä.

Manner-Kiinassa toimivissa suomalaisyrityksissä työskenteli vuonna 2011 runsaat 70 000 henkilöä ja Venäjällä runsaat 50 000 työntekijää. Ulkomaisten tytäryhtiöiden liikevaihdolla mitattuna Kiina oli toiseksi suurin kohdemaa (liikevaihto 21 mrd. euroa) ja Venäjä neljänneksi suurin 11 mrd. eurolla. Kiinassa että Venäjällä sijaitsevien tytäryhtiöiden henkilöstö ja liikevaihto olivat selvästi suuremmat kuin esimerkiksi koko Etelä-Amerikassa tai Afrikassa sijaitsevien tytäryhtiöiden.

Kiina ja Venäjä ovat lisänneet merkitystään mm. vanhojen EU-maiden kustannuksella. Viimeisen vuosikymmenen aikana suomalaisyritysten EU-15 -maissa sijaitsevien tytäryhtiöiden liikevaihto on kasvanut vain 8 %. Venäjällä sijaitsevien tytäryhtiöiden liikevaihto taas on yli kymmenkertaistunut ja Manner-Kiinassa toimivien lähes viisinkertaistunut kymmenvuotiskaudella. Samaan aikaan Suomen vienti sekä Venäjälle että Kiinaan on kaksinkertaistunut.

Kiinassa sijaitsevat tytäryhtiöt ovat keskimäärin suurempia kuin Venäjällä sijaitsevat. Kiinassa yhtiöiden keskimääräinen liikevaihto vuonna 2011 oli lähes 100 miljoonaa euroa ja niissä työskenteli keskimäärin 300 henkilöä, kun vastaavat luvut Venäjällä sijaitsevissa yhtiöissä olivat 30 miljoonaa euroa ja 130 henkilöä. Venäjällä toimivia tytäryhtiöitä oli yhteensä hieman yli 400 ja Kiinassa yritysten määrä oli runsaat 200.

Lähde: Suomen Pankki. BOFIT Viikkokatsaus: Seija Lainela

Idänkaupan Vientipalvelut 5-6.2013/sisältö.


UUUTISET.

Idänkaupan Vientipalvelut -verkkolehti
Idänkaupan Vientipalvelut Arkisto 2001.
Uutisarkisto: Compiler News 1998.