Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut
vientipalvelut
uutisia
tutkimuksia
oalvelut ja yritykset
visioita näkmyksiä
Eastern European Markets
business news
Russia
Estonia
Latvia
Lithuania
Poland
Trade StationFinland
Business Finland
Trade Service Companies

Idänkaupan Vientipalvelut 5-6.2013
- 3.6.2013 -

IMF arvioi Viron talouskehitytä myönteisesti

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF arvioi Viron talouden kasvun hidastuvan tänä vuonna. Näin etenkin, jos euroalueen elpyminen viivästyy. Viron kasvu jäisi noin kolmeen prosenttiin tänä vuonna. Ensi vuonna talous kasvaisi 3,2 prosenttia eli saavutettaisiin vuoden 2012 kasvunopeus.

Kuluva vuosi ei kuitenkaan ole lähtenyt Virossa käyntiin parhaalla mahdollisella tavalla. Maan tilastoviraston ennakkotietojen mukaan talouskasvu jäisi ensimmäisellä vuosineljänneksellä noin yhteen prosenttiin. Jos luku on lopullinen, tyrmätyksi tulisivat analyytikkojen ennusteet.

Esimerkiksi Bloombergin haastattelemat viisi talousasiantuntijaa arvioivat aiemmin tammi-joulukuun kasvuvauhdiksi noin 3,6 prosenttia. SEB-pankki puolestaan alensi vuoden kasvuennustettaan toukokuun lopussa 3,3 prosenttiin 3,8 prosentista.

IMF:n raportin mukaan 17 euromaan nopeasta käänteestä parempaan suuntaan ei vielä ole kuin vähäisiä viitteitä ja näin Viron vientikysyntä saattaa hidastua tänä vuonna. Viron viennistä kaksi kolmasosaa suuntautuu EU-maihin.

Viron tilastoviraston ennakkotietojen mukaan maa vienti putosi ensimmäisellä vuosineljänneksellä kolme prosenttia. Maaliskuussa viennin supistuminen nopeutui kuuteen prosenttiin kuukausitasolla, mutta pysyi vuositasolla vielä hyvässä viiden prosentin kasvuvauhdissa.

Helmikuussa pudotusta viennille tuli kaksi prosenttia. Myös kauppataseen alijäämä pieneni hieman jääden 115,9 miljoonaan euroon. Vuosi sitten helmikuussa vaje oli 124,6 miljoonaa euroa.

IMF muistuttaa, että viennin kasvun hidastuminen vähentää automaattisesti työpaikkoja ja vaikuttaisi siten kotimaiseen kysyntään ja kotitalouksien kykyyn hoitaa lainojaan. Toistaiseksi talouskasvun taittuminen ei ole tuntunut vähittäiskaupan myynnissä, sillä ensimmäisellä vuosineljänneksellä se kasvoi tilastoviraston mukaan 4,6 prosenttia vuositasolla. Etenkin päivittäistavarakauppa on vielä hyvässä vedossa.

Viron työvoimaviraston mukaan työttömyysaste on noussut ensimmäisellä vuosineljänneksellä 10,4 prosenttiin viime vuoden loka-joulukuun 9,3 prosentista.

IMF palaa raportissaan viime vuoteen ja kiittää Viroa odotettua suuremmasta talouskasvusta, inflaation hidastumisesta ja tasapainoisesta finanssipolitiikasta. Vahvan makrotaloudellisen politiikan ja pohjoismaisten kytkentöjensä ansiosta Valuuttarahasto sanoo Viron talouden olevan kaiken kaikkiaan kestävällä pohjalla, vaikka ongelmia onkin.

Idänkaupan Vientipalvelut 5-6.2013/sisältö.


UUUTISET.

Idänkaupan Vientipalvelut -verkkolehti
Idänkaupan Vientipalvelut Arkisto 2001.
Uutisarkisto: Compiler News 1998.