Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut
vientipalvelut
uutisia
tutkimuksia
oalvelut ja yritykset
visioita näkmyksiä
Eastern European Markets
business news
Russia
Estonia
Latvia
Lithuania
Poland
Trade StationFinland
Business Finland
Trade Service Companies

Idänkaupan Vientipalvelut 5-6.2013
- 3.6.2013 -

Virolla Baltian parhaat ICT-valmiudet

Tietoyhteiskuntavalmiuksissa ja tietoverkkojen hyödyntämisessä on EU:n itäjäsenistä pisimmälle ehtinyt Viro. Muutkin Baltian maat menestyivät World Economic Forumin julkistaman Global Information Technology Report 2013 -sevityksessä kohtalaisesti.
Viro sijoittui tietoverkkojen hyödyntämisessä sijalle 22, Liettua sijalle 32 ja Latvia sijalle 41. Puolan sijoitus oli 39, Kazakstanin 43, Venäjän 54 ja Ukrainan 73. Valko-Venäjältä ei sen sijaan antanut vertailuun maakohtaisia tietojaan.

Tietoverkkojen kehitystä, niihin perustuvien palveluiden kehitystä ja sääntely-ympäristöä selvittävässä ja säännöllisesti tehtävässä yli 400-sivuisessa raportissa arvioitiin 144 valtion ICT-alan valmiuksia 54 eri indikaattorilla, kuten internetin käytöllä, lukutaidolla ja matkapuhelinliittymien määrällä.

Raportissa painotetaan ICT-valmiuksien merkitystä maiden taloudelliselle kasvulle, kilpailukyvylle ja innovaatioiden luomiselle. Tällä kertaa kärkeen nousi Suomi, joka jätti jälkeensä muun muassa Singaporen, Ruotsin, Hollannin, Norjan, Sveitsin ja Britannian. Yhdysvallat nousi sijalle 9 ja Kiina sijalle 10. Teknologiamaana tunnettu Etelä-Korea sai sijan 11.

Viro sai pisteitä muun muassa hallituksensa vahvasta sitoutumisesta tietotekniikkaan sekä sekä kyvystään luoda nopeasti vahva ICT-infrastruktuuri pohjoismaista esimerkkiä seuraten. Informaatioteknologian ovat omaksuneet niin tavalliset kansalaiset kuin liike-elämä ja hallintokin.

Viron innovaatiojärjestelmät ovat raportin mukaan kuitenkin yhä jossain määrin heikkoja ja rajoittavat yksityisen sektorin kapasiteettia tehdä sellaisia innovaatioita, jotka hyödyntäisivät koko voimallaan tietojärjestelmiä ja sitä kautta taloutta ja työllisyyttä.

Sama ongelma vaivaa raportin mukaan myös Puolaa, jossa tietoyhteiskuntainfrastruktuuri on jo pitkällä ja peittävyys korkealla tasolla. Kazakstan nousi edellisestä selvityksestä 12 sijaa hallituksen vahvan vision ansiosta. Maassa tuetaankin voimakkaasti ICT-infrastruktuurin kehittämistä sekä sen käyttöönottoa.

Venäjä nousi kaksi sijaa, koska internetin käyttäjien määrä on ollut voimakkaassa kasvussa. Lisäksi mobiililaajakaistan kehitys on ollut suorastaan ällistyttävää. Noin puolet väestöstä on jo sen piirissä. Ongelmina on kuitenkin e-bisneksen vähäisyys, heikko poliittinen viitekehys ja sääntelyn puute. Lisäksi Venäjällä on raportin mukaan heikko liiketoiminta- ja innovaatioympäristö. Koko nopea kasvu voi vaarantua, ellei tieto- ja vientintäteknologiaan investoida.

Idänkaupan Vientipalvelut 5-6.2013/sisältö.


UUUTISET.

Idänkaupan Vientipalvelut -verkkolehti
Idänkaupan Vientipalvelut Arkisto 2001.
Uutisarkisto: Compiler News 1998.