Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut
vientipalvelut
uutisia
tutkimuksia
oalvelut ja yritykset
visioita näkmyksiä
Eastern European Markets
business news
Russia
Estonia
Latvia
Lithuania
Poland
Trade StationFinland
Business Finland
Trade Service Companies

Idänkaupan Vientipalvelut 5-6.2013
- 3.6.2013 -

Puolan teollisuustuotanto toipui

Puolan teollisuustuotanto kasvoi huhtikuussa vuositasolla 2,7 prosenttia, mikä jäi hieman alle ekonomistien arvioiden. Tulos oli kuitenkin myönteinen, sillä maaliskuussa tuotanto supistui 2,9 prosenttia edellisvuotisesta.

Paikallisen tilastoviraston mukaan kaivannaisteollisuudessa päästiin peräti 7,7 prosentin vuosilisäykseen ja tehdasteollisuudenkin tuotanto nousi 2,9 prosenttia.

Tehdasteollisuudessa lupaavia merkkejä antoivat autotuotanto ja huonekalujen tuotanto. Autojen valmistuksessa vuosikasvu oli 13,9 prosenttia ja huonekaluteollisuudessa 13,5 prosenttia, joten hyvään tulokseen ylsi kaksi keskeistä vientiteollisuuden alaa. Muutoin vientiteollisuus kehittyi heikosti ja sen uusien tilausten määrä oli pienin kymmeneen kuukauteen.

Pahin takaisku tapahtui rakentamisessa. Rakennustuotanto sukelsi huhtikuussa 23,1 prosenttia. Tätä selitetään kuitenkin sillä, että Puolassa huhtikuu oli epätavallisen kylmä ja lumisateinen, mikä siirsi useita uusia hankkeita toukokuun puolelle.

Puolan teollisuustuotannon jatkokehitys seuraavien kuukausien aikana on vielä epävarmuuden peitossa ja koko vuotta 2013 koskevat ennusteet ovat varovaisia. Esimerkiksi FocusEconomicsin kokoama konsensusennuste päätyy vaatimattomaan 1,9 prosentin kasvuodotukseen. Maaliskuussa sama paneeli ennakoi vielä 2,1 prosentin parannusta.

Asiantuntijoiden mukaan Puolan kokonaistuotannon kehitys on tänä vuonna paljolti kiinni palvelusektorin kehityksestä. Sen suhteellinen osuus kansantaloudesta vahvistui tuntuvasti jo ensimmäisellä vuosineljänneksellä.

Puolan bruttokanantuote kasvoi tammi-maaliskuussa vuositasolla enää 0,4 prosenttia. Lisäys viime vuoden viimeiseen neljännekseen oli kuitenkin 0,3 prosenttia. Tilastoviraston mukaan maan talous ei ole kyennyt kunnon nousuun enää viimeisen 18 kuukauden jaksolla.

Idänkaupan Vientipalvelut 5-6.2013/sisältö.


UUUTISET.

Idänkaupan Vientipalvelut -verkkolehti
Idänkaupan Vientipalvelut Arkisto 2001.
Uutisarkisto: Compiler News 1998.