Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut
vientipalvelut
uutisia
tutkimuksia
oalvelut ja yritykset
visioita näkmyksiä
Eastern European Markets
business news
Russia
Estonia
Latvia
Lithuania
Poland
Trade StationFinland
Business Finland
Trade Service Companies

Idänkaupan Vientipalvelut 5-6.2013
- 3.6.2013 -

Hinnat nousevat Valko-Venäjällä nyt aiempaa hillitymmin

Perinteisesti korkean inflaation Valko-Venäjä on saamassa hintojen nousun aisoihin. Hintojen kallistuminen yli sadan prosentin tahtiin on nyt selvästi normalisoitunut. Huhtikuussa hinnat nousivat 20,7 prosenttia vuositasolla ja kuukausitasolla vain 0,5 prosenttia. Hintojen nousun talttuminen on ollut tasaista: tammikuussa 3,0, helmikuussa 1,2 ja maaliskuussa 1,1 prosenttia.

Hinnat lähtivät nousukiitoon, kun hallitus nosti vuonna 2011 kohtuuttomasti palkkoja hankkiakseen taakseen poliittista tukea. Taktiikalla oli katastrofaaliset seuraukset, sillä Valko-Venäjä ajautui maksutasekriisiin ja hyperinflaatioon. Keskuspankki yritti hillitä tilannetta nostamalla korkoja 10 prosentista 45 prosenttiin ja päästämällä Valko-Venäjän ruplan kellumaan. Ruplan arvosta katosi noin puolet. Maa sai myös pelastusrenkaaksi kolmen miljardin dollarin tukipaketin naapurimailta.

Vielä viime vuoden tammikuussa inflaatioaste oli noin 110 prosenttia. Sitten alkoi vähittäinen lasku, joka nopeutui kesä-heinäkuusta lähtien. Valko-Venäjän tilastoviraston mukaan inflaatiovauhti oli joulukuussa 2012 “enää” 21,7 prosenttia.

Alimmillaan inflaatio kävi Valko-Venäjällä helmikuussa 2010, jolloin se saatiin puristettua 5,9 prosenttiin. Maan hallituksen tavoitteena on saada hintojen nousu pysähtymään noin 12 prosenttiin ensi vuoden aikana. Tavoitetta pidetään realistisena.

Idänkaupan Vientipalvelut 5-6.2013/sisältö.


UUUTISET.

Idänkaupan Vientipalvelut -verkkolehti
Idänkaupan Vientipalvelut Arkisto 2001.
Uutisarkisto: Compiler News 1998.