Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut
vientipalvelut
uutisia
tutkimuksia
oalvelut ja yritykset
visioita näkmyksiä
Eastern European Markets
business news
Russia
Estonia
Latvia
Lithuania
Poland
Trade StationFinland
Business Finland
Trade Service Companies

Idänkaupan Vientipalvelut 5-6.2013
- 3.6.2013 -

Valko-Venäjä haluaa vahvemman jalansijan Klaipedan satamassa

Valko-Venäjän valtionomisteinen OAO Belaruskali on ostanut 30 prosentin osuuden bulkkitavaran terminaalista Liettuan Klaipedan satamasta. Terminaali on erikoistunut lannoitteiden jälleenlaivaukseen.

Uutislähteiden mukaan Valko-Venäjän pääministeri Mihail Myansikovich on vahvistanut strategisesti tärkeän investoinnin kauppasummaksi 30 miljoonaa dollaria. Myansikovichin mukaan Valko-Venäjä on laatinut kunnianhimoisen ohjelman, jonka tavoitteena on suunnata Valko-Venäjän omia vienti- ja tuontikuljetuksia sekä transitoliikenteen tavaravirtoja myös Klaipedan satamaan.

Tällä hetkellä joka kolmas Klaipedassa käsitelty tavaratonni on valkovenäläistä rahtitavaraa ja määrän kasvattamisen mahdollisuudet ovat erittäin suuret.

Belaruskali on maailmanlaajuisestikin merkittävä mineraalilannoitteiden tuottaja ja viejä. Vahistamattomien lähteiden mukaan Valko-Venäjä havittelisi Klaipedasta toistakin, vuosikapasiteetiltaan kuuden miljoonan tonnin terminaalia. Sen kapasiteetin Belaruskali nostaisi 10 miljoonaan tonniin vuodessa.

Klaipedan satama ja Latvian Ventpils ovat kilpailleet ankarasti parhaasta statuksesta Valko-Venäjän vientisatamana.

Molemmille satamille Valko-Venäjän kuljetukset ovat olleet lähes elämän ja kuoleman kysymys ja niillä on ollut oma merkityksensä maiden kansantalouteen. Vielä vuodenvaihteessa Valko-Venäjän presidentti Alexander Lukashenko uhkasi siirtää Latvian ja Liettuan satamien koko kauttakulkuliikenteen Venäjän uusiin satamiin. Ostettuaan osan Klaipedan satamasta nämä puheet ovat presidentiltä jääneet.

Äskettäin Valko-Venäjän Liettuan suurlähettiläs sanoi maiden nyt saavuttaneen kauppasuhteissa strategisten partnereiden tason. Välien lämpenemisestä kertoo sekin, sekin, että valkovenäläinen vähittäiskauppaketju Belaru´s Eurooptin kerrotaan investoivan 10 Liettuaan perustettavaan myymälään.

Idänkaupan Vientipalvelut 5-6.2013/sisältö.


UUUTISET.

Idänkaupan Vientipalvelut -verkkolehti
Idänkaupan Vientipalvelut Arkisto 2001.
Uutisarkisto: Compiler News 1998.