Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut
vientipalvelut
uutisia
tutkimuksia
oalvelut ja yritykset
visioita näkmyksiä
Eastern European Markets
business news
Russia
Estonia
Latvia
Lithuania
Poland
Trade StationFinland
Business Finland
Trade Service Companies

Idänkaupan Vientipalvelut 5-6.2013
- 3.6.2013 -

Venäjän talous koheni huhtikuussa

Venäjän talouskasvu taittui tammi-huhtikuussa vaatimattomaan 1,8 prosenttiin. Kauden lopussa talous kuitenkin piristyi hetkellisesti 2,6 prosentin vuosinousuun. Kuukausivertailussa huhtikuun tulos oli silti heikko. Lisäys maaliskuun verrattuna oli kausitasoitettuna vain 0,1 prosenttia.

Rosstat arvioi Venäjän talouden kasvavan koko ensimmäisellä vuosipuoliskolla 1,6 prosenttia edellisvuotiseen verrattuna. Koko vuotta 2013 koskevat ennusteet ovat toistaiseksi vähissä, mutta Oecd ennakoi toukokuun lopussa kohtuullista 2,3 prosentin kasvutahtia. Järjestön mukaan talouden elpyminen edellyttää kuitenkin, että maan rahapolitiikka sopeutetaan vastaamaan talouselämän todellisia tarpeita. Ratkaisevaa on myös taloudellisen toimintaympäristön kehittäminen siten, ettei se tuota pettymyksiä investoijille. Oecd on joka tapauksessa luottavainen Venäjän suhteen ja ennustaa maan talouskasvu kiihtyvän 3,6 prosenttiin jo ensi vuonna.

Venäjän talouskehityksen pysähtyneisyys jatkuu sekä teollisuudessa että investoinnissa. Investointikysynnän heikentyminen näkyy puolestaan tuonnin heikentymisenä.

Bruttokansantuotteen hienoinen nousupiikki huhtikuussa johtui teollisuustuotannon piristymisestä. Tuotanto kasvoi Rosstatin mukaan huhtikuussa vuositasolla 2,3 prosenttia. Koko tammi-huhtikuun jaksolla lisäys jäi sen sijaan 0,5 prosenttiin..

Huhtikuussa teollisuustuotantoa tuki lähinnä kaivannaisteollisuus, joka ylsi yhden prosentin kasvuun. Yhdyskuntapalveluissa, sähkö, kaasu ja vesi, tuotanto laski nollatasolle.

Tehdasteollisuuden tuotanto kääntyi suoranaiseen laskuun. Huhtikuussa tuotanto jäi alle edellisvuotisen tasonsa. Pahiten taantuivat kevyt teollisuus, kemianteollisuus, metallurgia, rakennustarvikkeiden tuotanto ja koneenrakennus. Kovan kolauksen koki myös terästeollisuus. Sen tuotanto supistui tammi-huhtikuussa vuositasolla 4,1 prosenttia..

Venäjän talousministeriö myöntää, että Venäjän talous on ajautunut stagnaatioon. Kokonaistalouden joutuminen taantumaan ei kuitenkaan ole vielä käsillä. Venäjä kyllä kestää euroalueen taantuman, mutta yleismaailmallisen taantuman vaikutuksia voi olla vaikea torjua.

Idänkaupan Vientipalvelut 5-6.2013/sisältö.


UUUTISET.

Idänkaupan Vientipalvelut -verkkolehti
Idänkaupan Vientipalvelut Arkisto 2001-
Uutisarkisto: Compiler News 1998.