Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut
vientipalvelut
uutisia
tutkimuksia
oalvelut ja yritykset
visioita näkmyksiä
Eastern European Markets
business news
Russia
Estonia
Latvia
Lithuania
Poland
Trade StationFinland
Business Finland
Trade Service Companies

Idänkaupan Vientipalvelut 4.2013
- 30.4.2013 -

Venäjän investointirakenteessa pieniä muutoksia vuonna 2012

Kiinteiden investointien määrä kasvoi vajaat 7 %, joskin kasvu hidastui jyrkästi vuoden mittaan. Investoinnit energiasektorille, eli öljyn, öljytuotteiden, kaasun ja sähkön tuotantoon sekä niiden jakeluverkkoihin, edustivat edelleen selvästi yli 30 prosenttia kaikista investoinneista. Näiden kohteiden investointiosuus tosin hieman pieneni edellisvuotisesta.

Energiasektorin osuuden supistuminen johtui siitä, että investoinnit putkikuljetuksiin vähenivät parin vuoden rakennusbuumin jälkeen ja niiden osuus kokonaisinvestoinneista laski 7-8 prosenttiin. Investointeja öljynjalostukseen sen sijaan lisättiin voimakkaasti kuten monena aiempana vuonna. Reippaasti kasvoivat myös investoinnit öljyntuotantoon ja kaasuntuotantoon. Niiden osuus kaikista investoinneista nousi 12 prosenttiin.

Muista suurehkoista investointialoista sijoitukset muuhun jalostavaan teollisuuteen kuin öljytuotteiden valmistukseen lisääntyivät edellisen vuoden tapaan alle 10 %. Niiden investointiosuus säilyi ennallaan vajaassa 11 prosentissa.

Investoinnit muihin kuljetusmuotoihin kuin putkikuljetuksiin jatkoivat kasvuaan yli 15 prosentin vuositahdilla ja niiden investointiosuus oli noin viidennes. Myös kiinteistöalalle tehdyt kääntyivät tuntuvaan nousuun ja niiden osuus kokonaisinvestoinneista oli 13 %.

Lähde: Suomen Pankki. BOFIT Viikkokatsaus: Seija Lainela

Idänkaupan Vientipalvelut 4.2013/sisältö


UUUTISET:

Idänkaupan Vientipalvelut -verkkolehti
Idänkaupan Vientipalvelut Arkisto 2001-
Uutisarkisto: Compiler News 1998-