Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut
vientipalvelut
uutisia
tutkimuksia
oalvelut ja yritykset
visioita näkmyksiä
Eastern European Markets
business news
Russia
Estonia
Latvia
Lithuania
Poland
Trade StationFinland
Business Finland
Trade Service Companies

Idänkaupan Vientipalvelut 4.2013
- 30.4.2013 -

Venäjän erityistalousalueilla jo 60 ulkomaista investoijaa

Venäjän hallitus on vuodesta 2005 lähtien sijoittanut huomattavia summia kansallisten erityistalousalueiden perustamiseen, käynnistämiseen ja ylläpitoon. Vuodesta 2005 erityistalousalueiden hallinnoinnista on vastannut SEZ JSC -yhtiö eli Russez.

Kokonaan valtion omistaja Russez hallinnoin tällä hetkellä 17 erityistalousaluetta ja se on Venäjän suurin teollinen kehitysyhtiö. Se hallinnoin varoja, jotka vastaavat 3,4 miljardia dollaria. Yhtiön palveluksessa toimii 1 100 henkilöä.

Erityistalousalueiden erikoistumisaloina ovat tehdasteollisuus, teknologia ja innovaatiot, satamalogistiikka tai matkailuelinkeinon kehittäminen. Erityistalousalueilla on korkeampi status kuin maahan perustetuilla alueellisilla teollisuuspuistoilla, joita on toiminnassa jo runsaat 30. Lisäksi niiden toimilupia on myönnetty useita kymmeniä. Teollisuuspuistoihinkin sijoittuville yrityksille on tarjolla kannustimia, mutta ne ovat vaatimattomia siihen verrattuna mihin erityistalousalueet pystyvät.

Venäjän eritystalousalueille oli viime vuoden loppuun mennessä sijoittunut 326 investoijaa, mikä oli 20 enemmän kuin vuonna 2011. Russezin ensimmäisenä toimintavuonna 2006 investoijia oli vasta 12 kappaletta.

Tämän vuoden puolella investoijien määrä on kääntynyt nopeaan kasvuun ja helmikuussa niitä oli jo 341. Ulkomaisia yrityksiä joukossa oli 61 kappaletta edustaen kaikkiaan 23 maata. Russezin mukaan kotimaisten ja ulkomaisten yksityisinvestointien kokonaissumma nousi 13,3 miljardiin dollariin.

Erityistalousalueille on sijoittunut useita nimekkäitä kansainvälisiä yhtiöitä. Niihin kuuluvat muun muassa 3M, Novartis, Armstrong, Nokia Siemens Networks, Ford, Sollers, Rockwool, Panasonic ja Yokohama.

Eritystalousalueet tarjoavat investoijille monipuolisia etuja. Tulokkaille on luvassa täydet infrastruktuuripalvelut ilman liittymismaksuja. Lisäksi käytettävissä on heti logistiikka- ja tullivarastopalvelut. Tonttimaata ja toimitiloja vuokrataan tuntuvasti alle normaalin hintatason. Mikäli investoija haluaa ostaa tonttimaata on sitä tarjolla jopa 50 prosenttia alle käyvän hinnan.

Vähintään yhtä tärkeitä etuja on tarjolla verotuksessa. Yrityksen voittovero on vain 2-15,5 prosenttia, omaisuusvero on nolla, kuten on myös maavero ja kuljetusvero. Sosiaalivero on vain 14 prosenttia eli alle puolet normaalitasosta.

Merkittäviä ovat myös yrityksille myönnettävät tulliedut. Alueiden sisällä tapahtuvan tehdasrakentamisen edellyttämistä tuontitavaroista ei peritä tulleja eikä arvolisäveroa. Tullihelpotuksia annetaan myös alueelle ulkomailta tuotaville tarvikeosille ja raaka-aineille.

Eritystalousalueille on annettu keskeinen tehtävä talouden modernisoinnin edellyttämien innovaatioiden kehittämisessä. Tämä tavoite on jo tuottanut tuloksia, sillä huhtikuuhun mennessä alueilla toimivat yritykset olivat rekisteröineet yli 350 patenttia.

Erityistalousalueilla kehitetyistä tuotteista ja palveluista toistaiseksi vain harvat ovat yltäneet kansainvälisille markkinoille, mutta potentiaali on jo olemassa. Yksi menestystarina on 3DBi-yrityksen Tomskin alueella kehittämä edullinen 3D-visualisointimenetelmä, jonka on hankkinut muun muassa eBay. Skolkovan innovaatiokeskuksessa toimii useampia venäläisyrityksiä, jotka tunnetaan ulkomailla, joukossa Yandex ja Kaspersky Lab.

Idänkaupan Vientipalvelut 4.2013/sisältö


UUUTISET:

Idänkaupan Vientipalvelut -verkkolehti

Idänkaupan Vientipalvelut Arkisto 2001-

Uutisarkisto: Compiler News 1998-