Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut
vientipalvelut
uutisia
tutkimuksia
oalvelut ja yritykset
visioita näkmyksiä
Eastern European Markets
business news
Russia
Estonia
Latvia
Lithuania
Poland
Trade StationFinland
Business Finland
Trade Service Companies

Idänkaupan Vientipalvelut 4.2013
- 30.4.2013 -

Suoramyynti kasvoi tavallista vähittäiskauppaa nopeammin Baltian maissa

Viime vuosi oli menestyksekäs suoramyyntialan yrityksille Baltiassa. Viron, Latvian ja Liettuan suoramyyntiyritysten yhdistetty liikevaihto oli 92 miljoonaa euroa eli 15 prosenttia suurempi kuin vuonna 2011. Tulos oli hyvä siihen verrattuna, että perinteinen vähittäiskauppa Baltissa kasvoi selvästi hitaammin ja ainoastaan Latviassa ala pääsi yli 10 prosentin lisäykseen.

Yksittäisistä maista parhaaseen kasvuun päästiin Virossa, jossa suoramyyntiyritysten veroton myynti kasvoi vuositasolla 19 prosenttia. Liettuassa myynnin nousu oli 16 prosenttia ja Latviassa 11 prosenttia.

Baltian suoramyyntiyhdistyksen Bdsan mukaan alan kasvua tuki kolme tekijää. Tärkein niistä oli talouden myönteinen kehitys kaikissa alueen maissa, mikä lisäsi kansalaisten kulutusalttiutta.

Toisena tekijänä oli, että suoramyyntikonsepti löi itseään entistä vahvemmin esiin. Kuluttajat kokevat myönteisenä suoramyyntiprosessin vaivattomuuden. Markkinapaikat ovat auki vuorokauden ympäri kaikkina viikonpäivinä, tuotevalikoimiin tutustuminen käy sujuvasti ja tuotteet on helppo palauttaa ja vaihtaa.

Kolmantena syynä myynnin kasvuun oli yksinkertaisesti tarjonnan lisääntyminen alalla toimivien yritysten määrän lisäännyttyä.

Perinteinen painotuotteilla ja postilähetyksillä toimiva suoramyynti on selvästi syrjäytymässä internetin ja matkapuhelinten tarjoamien sovellusten tieltä. Uusia mahdollisuuksia tuovat myös tavaralähetyksiä käsittelevät pakettiautomaatit.

Baltian suoramyyntiyhdistyksen mukaan suoramyyntialalla on myös työllistäviä vaikutuksia. Virossa alalla työskenteli viime vuonna osa- tai kokopäiväisesti 21 500 henkeä. Latviassa vastaava määrä oli 27 600 ja Liettuassa 30 600.

Idänkaupan Vientipalvelut 4.2013/sisältö


UUUTISET:

Idänkaupan Vientipalvelut -verkkolehti
Idänkaupan Vientipalvelut Arkisto 2001-
Uutisarkisto: Compiler News 1998-