Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut
vientipalvelut
uutisia
tutkimuksia
oalvelut ja yritykset
visioita näkmyksiä
Eastern European Markets
business news
Russia
Estonia
Latvia
Lithuania
Poland
Trade StationFinland
Business Finland
Trade Service Companies

Idänkaupan Vientipalvelut 4.2013
- 30.4.2013 -

Suomi voisi antaa panoksensa vihreään talouteen Kazakstanissa

Presidentti Sauli Niinistön huhtikuinen valtiovierailu Kazakstaniin sai runsaasti huomiota paikallisessa mediassa. Talouskysymyksissä presidentit Niinistö ja Nazarbajev keskittyivät aiheisiin, joita oli maiden kesken jo etukäteen pohjustettu.

Esillä olivat Kazakstanin tärkeinä kansallisina kehityskohteina pitämät aiheet, kuten vihreä talous, koulutus ja tutkimus. Tapaamisten tuloksena allekirjoitettiin 20 asiakirjaa, joista kolmannes koski yhteistyötä koulutuksen alalla. Konkreettisimpaan tulokseen päästiin ilmailun alalla, kun Patria Pilot Traning ja Kazakstanin siviili-ilmailuakatemia allekirjoittivat aiesopimuksen kazakstanilaisten siviililentäjien koulutuksesta.

Kazakstanin vihreän talouden pyrkimyksissä Suomi voisi presidentti Nursultan Nazarbajevin mielestä olla hyvä yhteistyökumppani asiantuntemuksensa ja kokemuksensa ansiosta. Kazakstania odottavat haasteelliset hankkeet vesihuollon parantamisessa, energiatehokkuuden lisäämisessä sekä uusiutuvien energialähteiden käyttöönotossa.

Vedentarve kasvaa nopeasti
- uutta teknologiaa tarvitaan

Etenkin vesihuollosta on pitemmällä aikavälillä tulossa Kazakstanille kohtalonkysymys. Ennusteiden mukaan vedentarve on maassa vuonna 2050 kolminkertainen kotimaisiin vesivaroihin nähden. Kazakstaniin tuodaan jo nyt vettä naapurimaista, mutta nämäkin toimitukset supistuvat sitä mukaa kuin tuontimaiden oma vedenkäyttö kasvaa. Siksi uutta teknologiaa tarvitaan muun muassa vesihävikkien pienentämiseksi.

Presidentti Nazarbajevin mukaan Suomen ja Kazakstanin välisten taloussuhteiden kehittämisessä ei tarvitse lähteä tyhjästä liikkeelle, mutta hyödyntämättömiä mahdollisuuksia kyllä riittää. Maiden välinen kauppa on kasvanut ripeästi ja sen tämän hetkisestä volyymista kertoo se, että kauppavaihto Suomen kanssa on suurempi kuin muiden Pohjoismaiden kanssa yhteensä.

Jo 70 suomalaisyritystä
toimii Kazakstanissa

Suomalaisyrityksiä toimii jo paikan päällä Kazakstanissa. Paikallisten lähteiden mukaan maahan on rekisteröity yli 70 yritystä, jotka ovat kokonaan tai osittain suomalaisessa omistuksessa.
Suomalaisia suoria investointeja kaivataan kuitenkin lisää, koska talouden rakenteellinen monipuolistaminen edellyttää pääomia, teknologiaa ja osaamista prosessiteollisuudelle ja kevyelle teollisuudelle.

Idänkaupan Vientipalvelut 4.2013/sisältö


UUUTISET:

Idänkaupan Vientipalvelut -verkkolehti
Idänkaupan Vientipalvelut Arkisto 2001-
Uutisarkisto: Compiler News 1998-