Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut
vientipalvelut
uutisia
tutkimuksia
oalvelut ja yritykset
visioita näkmyksiä
Eastern European Markets
business news
Russia
Estonia
Latvia
Lithuania
Poland
Trade StationFinland
Business Finland
Trade Service Companies

Idänkaupan Vientipalvelut 4.2013
- 30.4.2013 -

Venäjä talous toistaiseksi kotimarkkinoiden varassa

Venäjän talousnäkymät ovat heikentyneet alkuvuodesta. Maan bruttokansantuote kasvoi ensimmäisellä vuosineljänneksellä 1,1 prosenttia edellisvuotisesta, mutta toisaalta maaliskuussa kasvu nopeutui 2,3 prosenttiin, kun helmikuussa päästiin niukasti 0,1 prosenttia plussalle.

Maaliskuussa saatiin muutoinkin ristiriitaisia signaaleja. Teollisuustuotanto kasvoi yllättäen vuositasolla 2,6 prosenttia, kun tuotanto helmikuussa supistui 2,1 prosenttia. Lisäksi vähittäiskaupan myynti kasvoi yllättävän paljon. Rosstatin mukaan myynnin lisäys oli 4,4 prosenttia. Samalla työttömyysaste laski ennätysalas 5,7 prosenttiin. Työllisyyden parantuminen luonnollisesti vahvistaa kansalaisten ostovoimaa, mutta toisaalta se johtaa siihen, että Venäjän talouden tuotantokapasiteetti lähestyy rajojaan.

Kaupan kannalta eduksi on myös se, että ansiotaso on nousussa samalla kun inflaatiotahti on hidastumassa. Maaliskuussa reaaliansiot nousivat vuositasolla 4,2 prosenttia ja myönteisen palkkakehityksen odotetaan jatkuvan. Inflaatio oli helmikuussa 7,3 prosenttia, mutta sen odotetaan laskevan vuoden aikana 5-6 prosenttiin.

Kotimaisesta kulutuskysynnästä onkin toistaiseksi tulossa Venäjän talouskasvun veturi. Kotitalouksien kokonaiskulutus edustaa noin puolta maan bruttokansantuotteesta. Viennistä ei tähän tehtävään vielä ole sillä, helmikuussa viennin arvo laski jo neljäntenä perättäisenä kuukautena.

Venäjän hallitus on ensimmäisen vuosineljänneksen jälkeen edelleen huolissaan talouskehityksestä, jonka pelätään ennakoivan maan liukumista taantumaan. Tämän takia talousministeriö alensi huhtikuussa aiemman kasvuarvionsa 3,6 prosentista 2,4 prosenttiin. Samalla ministeriö päätyi siihen, että kiinteiden pääomainvestointien kasvu hidastuu tänä vuonna 4,6 prosenttiin.

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF antoi viikkoa myöhemmin oman päivitetyn vuosiennusteensa. Myös IMF tarkisti alaspäin aiempaa ennustettaan, mutta uusi 3,4 prosentin kasvuarvio on toki selvästi parempi kuin Venäjän talousministeriön jättämä.

IMF ilmoitti saamalla pitävänsä toistaiseksi ennallaan vuotta 2014 koskevan ennusteensa, jonka mukaan bruttokansantuote kasvaa 3,8 prosenttia. Tämä arvio on lähes sama kuin ministeriön 3,7 prosentin ennuste.

Venäjää koskevan vuosiennusteensa on antanut myös FocusEconomics. Sen ekonomistipaneelin uusi konsensusennuste on nyt 3,1 prosenttia sen oltua aiemmin 3,3 prosenttia. Ensi vuodelle talousasiantuntijat odottavat 3,5 prosentin parannusta.

Koko vuoden ajalta talousministeriö on alentanut myös sektorikohtaisia ennusteitaan. Parhaiten pintansa pitänee vähittäiskaupan myynti. Teollisuustuotannonkin uskotaan pystyvän vaatimattomaan kahden prosentin kasvuun. Vienti ei sen sijaan pysty vahvistamaan taloutta avainvientituotteiden, raakaöljyn ja maakaasun hitaan volyymikehityksen ja laskevien hintojen takia.

Taloudellisen taantuman uhkaa ennakoi osaltaan se, että yritysten luotonotto, erityisesti käyttöpääomien vahvistamiseksi on hiipumassa. Yritysten luototus olisikin saatava kasvuun, mutta sitä estävät toisaalta heikot odotukset ja toisaalta liian korkea korkotaso.

Huolestuttavan tilanteen korjaamiseksi talousministeriö ajaa elvytyslinjaa. Tavoitteena on nopeuttaa talouden vahvistumista julkisen sektorin investoinneilla ja yritysten luototuksen lisäämisellä.

Idänkaupan Vientipalvelut 4.2013/sisältö


UUUTISET:
Idänkaupan Vientipalvelut -verkkolehti
Idänkaupan Vientipalvelut Arkisto 2001-
Uutisarkisto: Compiler News 1998-