Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut
vientipalvelut
uutisia
tutkimuksia
oalvelut ja yritykset
visioita näkmyksiä
Eastern European Markets
business news
Russia
Estonia
Latvia
Lithuania
Poland
Trade StationFinland
Business Finland
Trade Service Companies

24.1.2011

Osakemarkkinat kehittyivät Baltian maissa viime vuonna erinomaisesti

Baltian maissa osakemarkkinat kehittyivät viime vuonna erinomaisesti eurooppalaisessa vertailussa. Baltian pörssien yhdistetty Baltic Benchmark -indeksi nousi 69,8 prosenttia Tallinnan yltäessä parhaaseen kasvuun.

Tallinnan pörssin yleisindeksi kohosi vuositasolla 73,7 prosenttia, mikä oli paras tulos pörssin koko historian aikana. Vilnassa kurssit nousivat puolestaan 56,4 prosenttia ja Riiassakin päästiin 41,1 prosentin kasvuun.

Tallinnan pörssissä ylivoimaisesti eniten kallistui Silvano Fashion Groupin osake, joka harppasi peräti 254,5 prosenttia. Kurssikehitykseltään toiseksi paras osake Tallink jäi selvästi jälkeen, mutta sen kurssi nousi silti 113,5 prosenttia. Kärkilistan kolmantena oli Olympic Entertainment Groupin osake 106,3 prosentin kasvullaan ja 100 prosentin nousutahtiin ylsi vielä Viisnurk.

Pörssivuoden aikana vain kahden listayhtiön osake laski. Nämä yhtiöt olivat Tallinna Vesi ja Nordecon.

Tallinnan pörssissä tehtiin viime vuonna 101 300 osakekauppaa, mikä oli uusi ennätys. Pörssivaihdon arvo oli 243,3 miljoonaa euroa. Eesti Telekomin ja Norman vetäytyminen pörssistä alensi kuitenkin listayhtiöiden arvo. Niiden yhdistetty markkina-arvo laski 8,9 prosenttia ja oli 1,86 miljardia euroa vuoden 2010 lopussa.

Heti tämän vuoden alussa Tallinnan pörssi sai nousupiikin euroon siirtymisen myötä. Viiden ensimmäisen pörssipäivän aikana yleisindeksi kipusi 9,6 prosenttia.

Pörssiasiantuntijoiden mukaan kurssinousu tasaantuu kuitenkin pian ja alkaneen vuoden kehityksestä tulee paljon maltillisempi kuin vuonna 2010.

Myös Vilnan pörssi aloitti vuodenvaihteessa euromääräisen pörssikaupan, mutta niin että kauppaa käydään euron rinnalla entiseen tapaan myös liteissä

Riian pörssin piti samoin siirtyä rinnakkaiseen eurokaupankäyntiin, mutta keskuspankki ja finanssivalvonta vaativat uudistuksen siirtämistä

Idänkaupan Vientipalvelut 1.2011. Sisältö.

pdf-versio


Muuta Compiler -uutisipalvelua
Idänkaupan Vientipalvelut -verkkolehti
Idänkaupan Vientipalvelut Arkisto 2001-
Compiler News -uutispalvelu
Compiler eNews -uutismuistio (Pyydä näytenumero mail@compiler.fi)
Uutisarkisto 1998-