Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut
vientipalvelut
uutisia
tutkimuksia
oalvelut ja yritykset
visioita näkmyksiä
Eastern European Markets
business news
Russia
Estonia
Latvia
Lithuania
Poland
Trade StationFinland
Business Finland
Trade Service Companies

24.1.2011

Puolan ulkomaankauppa kasvoi viidenneksen

Puolan tilastovirasto GUS ei ole vielä julkistanut koko viime vuoden ulkomaankaupan tietoja, mutta tammi-marraskuun ajalta tiedetään, että maan vienti kasvoi vuositasolla 19,8 prosenttia nousten arvoltaan 108 miljardiin euroon.

Tuonnin kasvu oli samaan aikaan 21,7 prosenttia ja sen arvo nousi 120 miljardiin dollariin.

Tuonnin enemmyydestä johtuen Puolan ulkomaankaupan alijäämä kasvoi 8,4 miljardista eurosta 12,0 miljardiin euroon. Kauppatasetta rasitti kaupankäynti kehittyvien talousmaiden sekä keskisen Itä-Euroopan maiden kanssa.

Puolan ulkomaankauppa kehittyneiden teollisuusmaiden kanssa oli sen sijaan kannattavaa etenkin EU-maiden kohdalla. Kauppavaihto EU:n kanssa vahvisti Puolan kauppatasetta 14,1 miljardilla eurolla.

Kaupankäynti Puolan strategisesti tärkeimmän kumppanin Saksan kanssa laski hienoisesti. Vienti Saksaan laski 0,3 prosenttia, mutta toisaalta tuonti naapurimaasta väheni 0,6 prosenttia.

Saksalla oli silti yhä runsas neljänneksen osuus Puolan koko viennistä.

Puolan keskuspankin analyysin mukaan Puolan ulkomaankauppa kasvaa tänä vuonna sekä viennin että tuonnin osalta, mutta hitaammin kuin viime vuonna. Pankin ennusteen mukaan vienti nousisi 132,3 miljardiin euroon ja tuonti puolestaan 140 miljardiin. Nämä arviot tarkoittavat, että viennin ennakoitu vuosikasvu olisi 8,8 prosenttia ja tuonnin lisäys 11,1 prosenttia.

Idänkaupan Vientipalvelut 1.2011. Sisältö.

pdf-versio


Muuta Compiler -uutisipalvelua
Idänkaupan Vientipalvelut -verkkolehti
Idänkaupan Vientipalvelut Arkisto 2001-
Compiler News -uutispalvelu
Compiler eNews -uutismuistio (Pyydä näytenumero mail@compiler.fi)
Uutisarkisto 1998-