Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut
vientipalvelut
uutisia
tutkimuksia
oalvelut ja yritykset
visioita näkmyksiä
Eastern European Markets
business news
Russia
Estonia
Latvia
Lithuania
Poland
Trade StationFinland
Business Finland
Trade Service Companies

25.9.2009

Hakupalvelu Yandex värväsi Sberbankin osakkaaksi

Sberbank tulee Venäjän johtavan hakupalveluyhtiön Yandexin omistajaksi. Yandeksin Alankomaihin rekisteröity omistaja Yandex N.V. myi Sberbankille yhden “kultaisen” osakkeen muodollisella yhden euron hinnalla, Vedomosti kertoo.

Sberbank oli toivottu osakas, koska se on vahva valtionyhtiö, jolla ei kuitenkaan ole omia intressejä internet-bisnekseen.

Sberbankille tarjottu osake on etuoikeutettu ja pankki voi sen avulla joka estää tai hyväksyä yli 25 prosentin osakeblokkien myynnin Tällä järjestelyllä Yandex varmistaa, ettei se joudu Venäjän strategisten yhtiöiden listalle tai yrityskaappauksen kohteeksi.

Osakekauppaan kuuluu myös sellainen ehto ettei Sberbank itse saada myydä tätä yhtä osakettaan kenellekään ilman Yandexin hallituksen suostumusta.

Yandexin järjestelyssä on kysymys samankaltaisesta kuviosta kuin mitä Rosgosstrakh toteutti äskettäin. Yhtiö vapautui strategiselta listalta, mutta antoi samalla Venäjän hallitukselle veto-oikeuden keskeisissä liikeasioissa.

Yandexin johdon mielestä Sberbankin mukaantulo varmistaa, että yhtiötä voidaan jatkossakin johtaa sen perustajien antamien suuntaviivojen mukaisesti.

Yandex.ru on Venäjän johtava hakupalvelu ennen Googlea ja kotimaista Rambleria. Yandexin piti juuri finanssikriisin alla listautua Nasdaqiin.

Idänkaupan Vientipalvelut 9.2008. Sisältö.

pdf-versio


Muuta Compiler -uutisipalvelua
Idänkaupan Vientipalvelut -verkkolehti
Idänkaupan Vientipalvelut Arkisto 2001-
Compiler News -uutispalvelu
Compiler eNews -uutismuistio (Pyydä näytenumero mail@compiler.fi)
Uutisarkisto 1998-