Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut
vientipalvelut
uutisia
tutkimuksia
oalvelut ja yritykset
visioita näkmyksiä
Eastern European Markets
business news
Russia
Estonia
Latvia
Lithuania
Poland
Trade StationFinland
Business Finland
Trade Service Companies

25.9.2009

Ukrainan talous-käänne siirtyy ensi vuodelle

Ukrainan bruttokansantuote voi saavuttaa talouskriisiä edeltäneen tasonsa vuoden 2012 lopulla, arvioi talousministeriö. Tähän pääseminen edellyttää kuitenkin, että talous kasvaa vuosina 2011 ja 2012 keskimäärin 7-9 prosenttia.

Tänä vuonna talous ministeriön mukaan taantuu kuitenkin 10-12 prosenttia, vaikka alkaakin viimeisinä kuukausina vahvistumaan.

Hienoiseen kasvuun talous saattaa yltää jo vuoden 2010 ensimmäisellä puoliskolla ja vaikka nousu hieman siirtyisikin päästään koko vuonna jopa 3,7 prosentin nousuun, ministeriöstä todetaan.

Uutistoimisto Ukrinformin mukaan kotimaiset talousasiantuntijat pitävät talousministeriön odotuksia turhan optimistisina. Ukrainan taloudella on rasitteenaan rankka taantuminen alkuvuonna. Ensimmäisellä vuosineljänneksellä bruttokansantuote putosi vuositasolla 20,3 prosenttia ja vielä toisellakin neljänneksellä 18,0 prosenttia.

Myös Maailmanpankki näkee tilanteen synkemmässä valossa ja odottaa Ukrainan talouden taantuvan tänä vuonna noin 15 prosenttia. Kansainvälinen valuuttarahasto on samalla linjalla ja ennustaa bruttokansantuotteen laskevan noin 14 prosenttia.

Kuitenkin myös Maailmanpankki uskoo Ukrainan talouden pääsevän plussan puolelle vuonna 2010, mutta kasvu jää parhaassakin tapauksessa 1,5 prosenttiin.

Kaikki Ukrainan taloutta koskevat ennusteet ovat kuitenkin poikkeuksellisen epävarmoja, koska tammikuussa pidettävät presidentinvaalit vaikeuttavat jo nyt maan talous- ja finanssipolitiikkaa estäen tärkeiden ratkaisujen tekemisen.

Idänkaupan Vientipalvelut 9.2008. Sisältö.

pdf-versio


Muuta Compiler -uutisipalvelua
Idänkaupan Vientipalvelut -verkkolehti
Idänkaupan Vientipalvelut Arkisto 2001-
Compiler News -uutispalvelu
Compiler eNews -uutismuistio (Pyydä näytenumero mail@compiler.fi)
Uutisarkisto 1998-