Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut
vientipalvelut
uutisia
tutkimuksia
oalvelut ja yritykset
visioita näkmyksiä
Eastern European Markets
business news
Russia
Estonia
Latvia
Lithuania
Poland
Trade StationFinland
Business Finland
Trade Service Companies

25.9.2009

Taantumasta paineita resurssien yhdistämiseen Baltiassa

Baltian maiden synkkä taloustilanne ja heikot jatkonäkymät ovat herättäneet uudelleen eloon korkeasuhdanteen jalkoihin jääneitä pan-baltialaisia yhteistyöajatuksia. Baltiassa on jouduttu myöntämään, että pienuuden ekonomialla on vaikea pärjätä maailmantaloudessa.

Pisimpään esillä on ollut Viron, Latvian ja Liettuan kiinteä yhteistyö energia-alalla, mutta nämä hankkeet ovat osoittautuneet sekä pitkäkestoisiksi että mutkikkaiksi. Esimerkiksi yhteishanke uuden ydinvoimalan rakentamisesta Ignalinaan on saanut sellaisia piirteitä, että Viro on katsonut parhaaksi hahmotella varasuunnitelmaa oman voimalan rakentamisesta.

Uutena yhteistyöideana on viime viikkoina nousut esiin pan-baltialaisen lentoyhtiön perustaminen korvaamaan nykyiset kansalliset lentoyhtiöt, Estonian Airin, airBalticin ja LAL:in. Kaikki kolme yhtiötä ovat nykyoloissa aivan liian pieniä toimijoita ja niiden taloudellinen tilanne on vaikea. Lisäksi niiden rooli kansallisena lentoyhtiönä on kyseenalainen, koska valtion omistajaohjaus on kirvonnut niistä jo ajat sitten.

Uuden yhteisen lentoyhtiön perustaminen joko nykyiset yhdistämällä tai jollakin muulla järjestelyllä on synnyttänyt kielteisiä reaktioita Virossa ja Liettuassa, koska sitä pidetään latvialaisten juonena Baltian kansainvälisen lentoliikenteen keskittämiseksi Riian lentokentälle.

Esille on samaan aikaan noussut myös ajatus Baltian pörssien yhdistämisestä. Tämäkin ajatus on pakon sanelema, koska TeliaSoneran osakeoperaatiot saattavat kuihduttaa paikalliset arvopaperimarkkinat.

TeliaSonera on jättänyt pienosakkaille ostotarjouksen sekä Eesti Telekomin että Teo LT:n, entisen Lietuvos Telekomasin vapaista osakkeista. Tarjouksen onnistuessa yhtiöt vedetään luonnollisesti pois pörssistä.

Kummallakin osakkeella on paikallisissa oloissa suuri markkina-arvo ja vaihto, joten niiden poisjäänti tekisi suuren loven kaupankäyntiin.

Idänkaupan Vientipalvelut 9.2008. Sisältö.

pdf-versio


Muuta Compiler -uutisipalvelua
Idänkaupan Vientipalvelut -verkkolehti
Idänkaupan Vientipalvelut Arkisto 2001-
Compiler News -uutispalvelu
Compiler eNews -uutismuistio (Pyydä näytenumero mail@compiler.fi)
Uutisarkisto 1998-