Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut
vientipalvelut
uutisia
tutkimuksia
oalvelut ja yritykset
visioita näkmyksiä
Eastern European Markets
business news
Russia
Estonia
Latvia
Lithuania
Poland
Trade StationFinland
Business Finland
Trade Service Companies

29.9.2008

Doing Business 2008:
Liiketoimintaolot eivät kohennu itäisessä Euroopassa

Venäjä, Baltian maat ja Puola ovat ovat vuodessa pudonneet alemmaksi Maailmanpankin ja IFC:n joka vuotisessa Doing Business -vertailussa, joka tällä kertaa käsitti 181 maata.

Selvityksessä tutkittiin julkisen vallan vaikutuksia liiketoiminnan helppouteen ja sujuvuuteen. Käytössä oli kymmenen indikaattoria, joilla pyrittiin mittaan, miten paljon aikaa ja rahaa paikallisten viranomaismääräysten noudattaminen yrityksille maksaa.

Venäjä putosi tämän vuotisessa rapotissa kahdeksan pykälää päätyen sijalle 120. Sijoituksesta kertoo, että Nepal oli Maailmanpankin listalla yhtä sijaa alempana. Venäjää arvosteltiin byrokraattisuudesta ja erityisesti rakennuslupien saannin hankaloittamisesta.

Puola sijoittui Venäjää selvästi paremmin, mutta myös sen vertailuasema huononi. Sijaluku oli nyt 76, kun se viime vuonna oli 72. Puolaa arvosteltiin muun muassa yrityksen perustamisen hitaasta etenemisestä ja samoin myös rakennuslupien pitkästä käsittelyprosessista.

Baltian maat sijoittuivat edelleen varsin hyvin, mutta niistä kaksi menetti silti suhteellista asemaansa. Viro oli nyt 22. paras maa päästyään vielä viime vuonna sijalle 18. Latvian vertailusija oli puolestaan 29 eli kolme pykälää alempi kuin viime vuonna. Ainoastaa Liettuan onnistui säilyttää aikaisempi 28. sijansa.

Doing Business -selvityksen todellinen yllättäjä oli tänä vuonna Azerbaidzan, joka harppasi kerralla 64 pylälää päätyen sijalle 33. Azerbaidzanin nousu perustui siihen, että maa osoitti parannusta seitsemällä mittarilla kymmenestä. Myös eräät muut entiseen Neuvotoliittoon kuuluneet maat tulivat ylöspäin. Erityisesti pitää mainita Georgian nousu 15. sijalle. Raportin laatijat olivat laatineet listansa jo paljon ennen Georgian selkkauksen puhkeamista.

Idänkaupan Vientipalvelut 9.2008. Sisältö.

pdf-versio


Idänkaupan Vientipalvelut -verkkolehti
Idänkaupan Vientipalvelut
Arkisto 2001-
Compiler News -uutispalvelu
Compiler eNews -uutismuistio (tilattava)
Uutisarkisto 1998-

 TERMS & CONDITIONS / KÄYTTÖOIKEUDET. © Oy Compiler Ab. All rights reserved.