Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut
vientipalvelut
uutisia
tutkimuksia
oalvelut ja yritykset
visioita näkmyksiä
Eastern European Markets
business news
Russia
Estonia
Latvia
Lithuania
Poland
Trade StationFinland
Business Finland
Trade Service Companies
16.9.2005

Moskovan pörssi täytti 10 vuotta:
RTS-indeksi yhdeksänkertaistunut

Nousu Venäjän osakemarkkinoilla jatkuu yhä. Moskovan pörssin yleisindeksi RTS puhkoi syyskuun 2. päivä psykologisen 900 pisteen rajan. Indeksiluku 910,5 oli samalla osakemarkkinoiden all-time high. Tämä merkitsi myös sitä, että yleisindeksi oli noussut 48 prosenttia vuoden alusta lukien. Pitkän, lähes katkeamattoman nousutrendin jälkeen markkinat vetivät muutaman päivän ajan henkeä, mutta jo syyskuun 9. päivä alkanut käänne palautti yleisindeksin 897 pisteeseen. Venäjän pörssiasiantuntijoiden mukaan markkinat vetävät myös jatkossa. Tähän ei ole mitään erityisempiä syitä. Riittää, ettei tule huolestuttavia uutisia ja että öljyn korkea hintataso säilyy.

Uutiset aiheuttavat kurssiheilahteluja

Myös osakemarkkinoiden vaihdon vilkastuminen lisää sijoittajien mielenkiintoa. Venäjällä myös uutiset voivat nykyisin aiheuttaa yksittäisen osakkeen vaihtomäärän ja kurssin nopean hyppäyksen.

Esimerkiksi Mosenergon osake kallistui syyskuun 2. päivänä 13,6 prosenttia, koska italialainen voimayhtiö Enel ilmoitti olevansa kiinnostunut osuudesta Mosenergossa.

Moskovan pörssin yleisindeksin uuden haamurajan rikkoutuminen osui sopivasti pörssin 10-vuotispäivän jälkeiselle päivälle. Aloittamispäivänä pörssin yleisindeksin arvo oli luonnollisesti 100. Syyskuussa 1995 päälistalla oli mukana vain 13 yhtiötä, kun niitä tänään on 37 kappaletta.

Alkuvuodet olivat kuitenkin Moskovan pörssille epävarmuuden ja suurten heilahtelujen aikaa. Vuoden 1997 lokakuuhun mennessä RTS oli kivunnut jo 572 pisteeseen, mutta romahti vuotta myöhemmin talouskriisin alettua 37,74 pisteeseen, mikä on edelleenkin markkinoiden pohjanoteeraus. Mutta koko kymmenvuotisjaksolla ensimmäiset, omistuksensa koko ajan pitäneet sijoittavat ovat keränneet mahtavat arvonnousut.

Kultajyvät löytyvät avainteollisuuden
pienemmistä yhtiöistä

Moskovan pörssin noin 15 blue chip -yhtiötä eivät asiantuntijoiden mukaan kuitenkaan tarjoa jatkossa erityisiä rikastumisen mahdollisuuksia. Kultahyvät on poimittava avainteollisuuden pienempien yhtiöiden joukosta. Esimerkiksi Dragon Oilin kurssi oli syyskuun 13. päivä 130 prosenttia korkeampi kuin samaan aikaan viime vuonna. Nousu oli niin kova, että Aton Capital kiirehti muuttamaan ostosuosituksensa holdiksi.

Mandatumin Russian pääoma kasvanut 160 prosenttia tänä vuonna

Myös suomalaisten sijoittajien mielenkiinto itäisen Euroopan osakemarkkinoihin on viime vuosina selvästi vahvistunut. Sijoitustoiminta on tapahtunut pääasiassa kohdemaiden pörsseihin erikoistuneiden osakerahastojen kautta.

Tällaisia rahastoja onkin meillä tarjolla useita, joista Venäjälle sijoittavat rahastot ovat toistaiseksi suosituimpia.

Tänä vuonna on Venäjä-rahastoista parhaaseen tulokseen päässyt Mandatum Russia, joka syyskuun 13. päivä mennessä oli kasvattanut arvoaan 72,9 prosentilla. Mandatumin strategiana on ollut sijoittaminen kotimaisesta kasvusta hyötyvien telekommunikaatio- ja päivittäistavaratoimialan sekä energia- ja perusteollisuudessa erityisesti keskikokoisiin arvoyhtiöihin.

”Osakekurssien nousua Venäjällä on tukenut muun muassa raaka-aineiden voimakas kysyntä sekä markkinoiden suuri likviditeetti. Myös vahvasti ylimitoitetun poliittisen riskin pieneneminen sekä erittäin alhaiset arvostustasot Venäjän osakemarkkinoilla ovat tarjonneet otollisen maaperän Venäjä-rahastomme menestykselle”, kertoo Mandatum Russian salkunhoitaja Timo Rossi.

Rossin mukaan Venäjän osakemarkkinoita tukee jatkossakin selkeästi positiivinen poliittinen uutisvirta sekä Venäjän merkityksen kasvaminen kansainvälisten sijoittajien salkuissa.

Idänkaupan Vientipalvelut 9.2005

Idänkaupan Vientipalvelut. Arkisto.


• Muut uutiset

• Uutisarkisto 1998-

 TERMS & CONDITIONS / KÄYTTÖOIKEUDET. © Oy Compiler Ab. All rights reserved.