Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut
vientipalvelut
uutisia
tutkimuksia
oalvelut ja yritykset
visioita näkmyksiä
Eastern European Markets
business news
Russia
Estonia
Latvia
Lithuania
Poland
Trade StationFinland
Business Finland
Trade Service Companies
19.10.2004

Venäjä yhä tiukassa korruption
ja byrokratian otteessa

Venäjä säilytti 70. sijansa World Economic Forumin 104 maata käsittäneessä kilpailukyvyn vertailussa. Venäjä selvisi kohtuullisin hyvin eräillä kilpailukyvyn osa-alueilla. Se arviotiin viidenneksi parhaaksi työntekijöiden palkkaamisen ja irtisanomisen vaivattomuudessa, seitsemänneksitoista palkkojen joustavuudessa ja yhdeksänneksitoista tieteellisten tutkimuslaitosten osaamisessa.

Venäjän suurena rasitteena on edelleenkin korruptio. Tutkimukseen osallistuneet 8 700 yritysjohtajaa nimesivät korruption Venäjän talouselämän suurimmaksi heikkoudeksi. Vasta sen jälkeen nousivat esiin muuttuva ja mutkikas verolainsäädäntö, pääoman saantivaikeudet sekä tehoton viranomaiskoneisto.

Viranomaisten kanssa asiointi tulee Venäjällä kalliiksi. Vain Madagaskarilla, Ukrainassa, Makedoniassa ja Chadissa viranomaisuhteet maksavat yrityksille enemmän kuin Venäjällä.
Esimerkiksi oikeuslaitoksen lahjontakäytännössä Venäjä oli sijalla 83. ja vienti- sekä tuontilupien lahjonnassa 91. sijalla.

Byrokraattista huolenpitoa yritykset saavat Venäjällä myös ilmaiseksi, ilman lahjontaakin. Global Competitiveness Reportin mukaan yritysten ylin johto joutuu käyttämään todella paljon aikaa viranomaisten kanssa käytäviin neuvotteluihin. Tällä mittarilla mitattuna Venäjä jäi sijalle 89.

Byrokratian talouselmälle aiheuttavia haittoja yrittettiin karsia vuosina 2000 ja 2001, mutta ponnistelut jöi silleen. Presidentin neuvonantaja Andrei Illarionov totesikin äskettäin The Moscow Timesin haastattelussa, että korruptio on jo astunut jokaiseen taloon. Se on laajentunut ja juurtunut samalla syvemmälle, saanut enemmän hienosäätöä ja löytänyt kokonaan uusia muotoja.

Moskovassa pitkään toiminut suomalainen talousvaikuttaja Seppo Remes ei liioin piilottele korruptiota, mutta suhtautuu siihen kylmän asiallisesti. Remes toteaa Gateway to Russian Finally ready -katsauksessa, että byrokratian pääasiallisena työmaana on voitelurahojen kerääminen yrityksiltä. Liike-elämällä on tähän kuitenkin varaa niin kauan kuin kilpailu on vähäistä ja tuotot korkeita.

Tutkimuksen piirissä oli Venäjän lisäksi vain neljä muuta entisen Neuvostoliiton tasavaltaa. Baltian maista ykköspaikan otti 20. sijalle yltänyt Viro, Liettua oli 36. ja Latvia 44. Ukraina jäi vertailussa kauas Venäjänkin jälkeen sijalle 86.

World Economic Forumin vertailun vähiten korruptoituneeksi maaksi nimettiin Suomi. Toisena oli Yhdysvallat ja kolmantena Ruotsi. Neljännen sijan otti yllättäen Taiwan ohittaen Tanskan, jossa ainakin korkean palkkatason luulisi kannustavan virkamiehiä nuhteettomuuteen.

Kiina kansainvälisten investoijien ykkössuosikki - Venäjä listan yhdestoista

Konsulttiyhtiö A.T. Kearneyn mukaan Venäjä ei enää sijoitu maailman kymmenen kiinnostavimman ulkomaisen sijoituskohteen joukkoon. Sijoituksen huonontuminen ei kuitenkaan ollut merkittävä, sillä Venäjä arvioitiin vielä yhdenneksitoista parhaaksi.

Kansainvälisten investoijien luottamusta horjuttivat lähinnä suuret mediatapahtumat; Mihail Khodorkovskin vangitseminen, itse öljy-yhtiön epävarma kohtalo sekä terroristi-iskut. Toisaalta juuri öljy- ja kaasualojen suursijoittajat tunsivat kaikesta huolimatta suurinta luottamusta Venäjää kohtaan.

A.T Kearneyn tämän syksyisessä FDI Confidence indexissä kärkijoille kipusivat Kiina, Yhdysvallat ja Intia. Neljänneksi houkuttelevimmaksi sijoituskohteeksi vastaajat nimesivät sijoitustaan parantaneen Britannian. Saksa oli viides perässään myös sijoitustaan parantaneet Ranska ja Italia.

Ensimmäisen kerran vuoden 2000 jälkeen selvä enemmistö vastanneista yritysjohtajista näki selviä merkkejä maailmantalouden tilan korjaantumisesta.

Idänkaupan Vientipalvelut 9/2004

Idänkaupan Vientipalvelut. Arkisto.


• Muut uutiset

• Uutisarkisto 1998-

 TERMS & CONDITIONS / KÄYTTÖOIKEUDET. © Oy Compiler Ab. All rights reserved.