Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut
vientipalvelut
uutisia
tutkimuksia
oalvelut ja yritykset
visioita näkmyksiä
Eastern European Markets
business news
Russia
Estonia
Latvia
Lithuania
Poland
Trade StationFinland
Business Finland
Trade Service Companies
19.10.2004

Yhteisvaluuttaan pääsy tiukentaa
julkista taloudenpitoa Puolassa

Puolan uuteen kasvuvaiheeseen päässyt talous etenee yhä myönteisesti. Sekä hallitus että eri tahoja edustavat talousasiantuntijat odottavat bruttokansantuotteen yltävän tänä vuonna kuuden prosentin kasvuun.

EU-jäsenyyden myötä zlotyn kurssi on vahvistunut ja vakiintunut. Puolan vienti on kasvanut etenkin EU-maihin ja tukenut osaltaan talouskasvua.

Myös kotimainen hintakehitys näyttää tasaantuvan. Inflaatio hidastui syyskuussa 4,4 prosenttiin ja sen odotetaan edelleen laskevan ainakin lokakuussa. Tämä riittänee siihen, ettei rahapoliittinen neuvosto (RPP) korota viitekorkoja myöskään seuraavassa kokouksessaan.¨

Valtionvelka hallintaan

Puolan vakana fiskaalisena ongelmana pidetty julkinen velka on sekin tulossa hallintaan. Hallituksen mukaan julkisen velan osuus bruttokansantuotteesta olisi vuoden lopussa 52 prosenttia eli EU:n laskentakaavan mukaan 46,6 prosenttia. Julkisen velan supistaminen onkin Puolan ensi vuoden budjettiesityksen keskeinen tavoite, sillä se on ehtona Euroopan rahaliittoon liittymiselle ja edelleen euroon siirtymiselle. Puola tavoittelee edelleen euroon siirtymistä jo ennen vuotta 2010.

Vuoden 2005 budjettiesityksen tulopuoli päättyy 173,7 miljardiin zlotyyn, joten siinä on kasvua 11,3 prosenttia. Menopuolen arvio on 208,7 miljardia zlotya, mutta lisäys on maltillisempi, vain 4,4 prosenttia. Talouselämän piirit ovat jo ehtineet kiittämään aiempaa kurinalaisempaa budjettiesitystä, jossa on näkyy ensimmäisen kerran pitkäjänteisempiä tavoitteita.

Puolan taloutta vahvistavat myös ulkopuoliset institutionaaliset rahalähteet. Puolan on jäsenyytensä tässä vaiheessa nettoedunsaaja EU:lta. Maa sai jo touko-elokuussa 646 miljoonaa euroa enemmän tukea kuin mitä se itse jäsenmaksuina maksoi. Vuoden loppuun mennessä Puolan nettosaamisten arvioidaan nousevan 993 miljoonaan euroon.

Puolalla on myös hyvä kansainvälinen luottokelpoisuus. Lokakuussa Euroopan Investointipankki. EIB allekirjoitti lainasopimuksen, jonka perusteella se luotottaa 760 miljoonalla eurolla valikoituja investointihankkeita. Puolan vakavan työllisyystilanteen odotetaan senkin hieman parantuvan. Oleellista käännettä ei kuitenkaan tapahdu vielä tänä vuonna, vaikka työttömyysaste putosi syyskuussa 18,9 prosenttiin.

Idänkaupan Vientipalvelut 9/2004

Idänkaupan Vientipalvelut. Arkisto.


• Muut uutiset

• Uutisarkisto 1998-

 TERMS & CONDITIONS / KÄYTTÖOIKEUDET. © Oy Compiler Ab. All rights reserved.