Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut
vientipalvelut
uutisia
tutkimuksia
oalvelut ja yritykset
visioita näkmyksiä
Eastern European Markets
business news
Russia
Estonia
Latvia
Lithuania
Poland
Trade StationFinland
Business Finland
Trade Service Companies
19.10.2004

Kauppayhdistyksen 10-vuotissaldo:
Suomen ja Liettuan kauppa seitsenkertaistui

Kesäkuussa 10 vuotta täyttänyt Suomi-Liettua Kauppayhdistys on julkaissut lyhyen historiikin toiminnastaan. Siinä todetaan, että yhdistyksen toimintakaudella Suomen ja Liettuan välinen kauppavaihto on seitsenkertaistunut 47,7 miljoonasta eurosta vuonna 1993 noin 340 miljoonaan euroon vuonna 2003.

Ensimmäisinä Liettuassa omaa toimintaansa aloittamassa olivat muun muassa Neste, Partek, Isku, Kemira, Sonera, Bang & Bonsomer, Algol sekä Ingman.

Liettua tarjosi 1990-luvun alkuvuosina selvää potentiaalia, mutta oli silti jäädä syrjään, toteaa yksi kirjoittajista, yhdistyksen pitkäaikainen puheenjohtaja kunniakonsuli Aulis Tinnilä.

Väkiluvultaan Baltian suurin maa Liettua oli Neuvostoliiton hajotessa jäänyt suomalaisille suhteellisen tuntemattomaksi verrattuna lähimpänä olevaan Viroon, josta tulikin ensiksi Suomen luonteva kauppakumppani. Samaan aikaan Ruotsi keskittyi Latvian avautuviin markkinoihin Tanskan mielenkiinnon kohdistuessa Liettuaan.

Kauppa käynnistyi
kangerrellen

Liettua edusti väestöpohjansa puolesta noin puolta koko Baltian markkinapotentiaalista, mutta maidemme välinen kauppa käynnistyi silti kangerrellen. Liettua oli kuitenkin Neuvostoliiton hajotessa hyvin pitkälle valmis aloittamaan siirtymisen markkinatalouteen. Se oli jo sosialismin kaudella ryhtynyt kokeilemaan muun muassa yhden perheen yritysten toimintaa.

Tällä hetkellä Liettuassa toimii pysyvästi jo noin 200 suomalaisyritystä, joista puolet on yhdistyksessä jäsenenä.

Paikan päälle etabloituneet yritykset ovat pääasiassa suuria ja keskikokoisia yrityksiä, jotka toimivat kaupan ja teollisuuden eri aloilla.

Pk-yritysten tulo Liettuan
markkinoille saa yhditykseltä tukea

Liettuan liityttyä EU:n jäseneksi ei yhdistyksen tarvitse enää panostaa kaupan teknisten esteiden poistamiseen. Yhdistyksen uudeksi tehtäväalueeksi onkin asetettu suomalaisten pk-yritysten markkinoille tulon tukeminen.

”Voimme luoda pk-yrityksille ensimmäiset sillat ja kanavat kontakteihin liettualaisten päättäjien ja uusien kauppakumppanien kanssa. Varsinainen kaupankäynti kuuluu jatkossakin yrityksille itselleen, mutta kauppayhdistys voi edelleen toimia tehokkaana ovien avaajana”, sanoo yhdistyksen puheenjohtaja Pekka Takala.

Idänkaupan Vientipalvelut 9/2004

• Idänkaupan Vientipalvelut. Arkisto.


• Muut uutiset

• Uutisarkisto 1998-

 TERMS & CONDITIONS / KÄYTTÖOIKEUDET. © Oy Compiler Ab. All rights reserved.