Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut
vientipalvelut
uutisia
tutkimuksia
oalvelut ja yritykset
visioita näkmyksiä
Eastern European Markets
business news
Russia
Estonia
Latvia
Lithuania
Poland
Trade StationFinland
Business Finland
Trade Service Companies

31.8.2009.

Puola yrittää myydä suurtelakkansa arabisijoittajille

Puolan valtiovarainministeriöllä on ollut elokuun loppupuolellat hikiset paikat uuden investoijan löytämiseksi Szczecin ja Gdynian laivatelakoille, koska tarjouskilpailun voittanut, Hollannin Antilleille rekisteröity Sticting Particulier Fonds Greenright ei kyennyt suorittamaan 380 miljoonan zlotyn eli noin 92,4 miljoonan euron kauppasummaa elokuun 17. päivään mennessä.

Kaupan takana oli arabimaista lähtöisin oleva United International Trust, jonka kotipaikkana on samoin Hollannin Antillit.

Valtiovarainministeriö on kuitenkin heti löytänyt uudeksi ostajakandidaatiksi Qatar Investment Authorityn (QIA), joka aikoo pikaisella aikataululla selvittää telakoiden omaisuuden arvon ja potentiaaliset liiketoimintamahdollisuudet. QIA pyrkii saamaan selvityksensä ja myös kauppaa koskevan ratkaisunsa valmiiksi elokuun loppuun mennessä.

Pääministeri Donald Tusk on painostanut telakkakaupassa valtiovarainministeri Aleksander Gradia, joka on joutunut asiassa myös parlamentin kuultavaksi. Tuskia vaivannee lähinnä se, ettei telakoista ole päästy kerralla eroon.

Puolalaisten uutislähteiden mukaan pääministeri pitää telakoita kieltämättä huonona yksityistämiskohteena, sillä maailmalla laivanrakennus on supistunut puolella, eivätkä Puolassa rakennetut alukset ole sen enempää parhaasta kuin edullisimmastakaan päästä.

Paineita Puolan telakkateollisuuden uudelleenjärjestelyyn antaa Euroopan komissio, joka jo viime marraskuussa määräsi telakat yksityistettäviksi. Mikäli telakat ajautuvat konkurssiin, voi Puolan valtio joutua korvaamaan telakoille annetun rahoitustuen.

Telakoiden kohtalo on kuuma kysymys myös työmarkkinoilla. Telakoille yhdessä EU:n komission kanssa laadittu saneeraussuunnitelma merkitsee suurisuuntaista tuotannon leikkaamista, minkä seurauksena menetettäisiin satoja työpaikkoja.

Legendaarinen Solidaarisuus-ammattiyhdistys onkin jo pannut toimeksi. Vahva liitto on puristellut Sopotin pormestarilta luvan järjestää elokuun lopussa kaksi päivää kestävän mielenosoituksen pääministeri Tuskin yksityistalon eteen. Pitkäkestoista mielenosoitusta varten alueelle pystytetään telttameri.

Idänkaupan Vientipalvelut 8/2009. Sisältö.

pdf-versio


• Idänkaupan Vientipalvelut -verkkolehti
• Idänkaupan Vientipalvelut
Arkisto 2001-
• Compiler News -uutispalvelu
Compiler eNews -uutismuistio (tilattava)
• Uutisarkisto 1998-