Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut
vientipalvelut
uutisia
tutkimuksia
oalvelut ja yritykset
visioita näkmyksiä
Eastern European Markets
business news
Russia
Estonia
Latvia
Lithuania
Poland
Trade StationFinland
Business Finland
Trade Service Companies

31.8.2009.

Asunnot halventuneet 50-60 prosenttia Tallinnassa

Syvä luottolama Baltian maissa on jo johtanut kiinteistöjen hintatason nopeaan laskuun ja ulkomaisten ostajien vetäytymiseen asuntomarkkinoilta.

Tallinnan keskustassa asuntojen hinnat ovat pudonneet yli 50 prosenttia kesäkuussa 2007 saavutetusta huipputasostaan. Lähiöalueiden hinnoissa lasku on ollut yli 60 prosenttia, selviää Realia Groupiin kuuluvan kiinteistövälitysyhtiö Ober Hausin hintavertailusta.

Keskimääräinen neliöhinta Tallinnassa oli kuluvan vuoden kesäkuussa noin 760 euroa neliömetriltä, kun se vielä huhtikuussa 2007 oli 1 614 euroa.

Uudehkojen asuntojen asuntojen neliöhinnat vaihtelevat nyt 1 090-1 600 euron väillä. Kaksi vuotta sitten niiden hintahaarukka oli 2 560-3 525 euroa.

Hintapyyntöjen ja toteutuneiden kauppahintojen välillä saattaa edelleen olla 20-30 prosentin ero.

Viron asuntokauppojen määrä on samalla romahtanut yli tuhannen kaupan kuukausivauhdista runsaan 300 kaupan tasolle. Kauppojen kokonaisarvo on puolestaan pudonnut yli 100 miljoonan euron kuukausitasolta saavuttaakseen tähänastisen pohjakosketuksensa kesäkuussa, jolloin markkinat jäivät 15,3 miljoonaan euroon.

Pääsyynä asuntokaupan jyrkkään pudotukseen on asuntokaupan luototuksen loppuminen. Vielä vuonna 2007 lähes jokainen kansalainen kykeni saamaan asuntolainaa ja pankkien luottokanta kasvoi lähes 50 prosenttia vuosittain. Tällä hetkellä suurin osa kaupoista tehdään ilman pankkilainoitusta.

Viron asuntomarkkinoilla on nyt odottavat tunnelmat, koska tulevaa hintakehitystä ei kyetä ennakoimaan. Asuntojen pakkomyyntien lopullista määrää ei kukaan uskalla ennustaa, mutta velka-asuntojen realisointi on joka tapauksessa kaksinkertaistunut vuodessa.
Markkinat ovat kuitenkin jo nyt houkuttelevassa tilassa.

“Kun EU-maan pääkaupungissa myydään asuntoja alle tuhannen euron neliöhintaan, on kyllä aika ostaa”, Realia Groupin toimitusjohtaja Risto Kyhälä kannustaa kaupantekoon.

Idänkaupan Vientipalvelut 8/2009. Sisältö.

pdf-versio


• Idänkaupan Vientipalvelut -verkkolehti
• Idänkaupan Vientipalvelut
Arkisto 2001-
• Compiler News -uutispalvelu
Compiler eNews -uutismuistio (tilattava)
• Uutisarkisto 1998-