Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut
vientipalvelut
uutisia
tutkimuksia
oalvelut ja yritykset
visioita näkmyksiä
Eastern European Markets
business news
Russia
Estonia
Latvia
Lithuania
Poland
Trade StationFinland
Business Finland
Trade Service Companies

31.8.2009.

Baltian maiden suljetut sähkömarkkinat yhä EastLink2-kaapelihankken tiellä

Suomen ja Viron välille suunniteltu 650 megawatin EstLink2 sähkökaapelihankkeen toteutumisen tiellä on yhä esteitä. Kaapeli avautuisi ennätysajassa, jos Viron ja muiden Baltian maiden sähkömarkkinat toimisivat EU:n markkinasääntöjen mukaisesti. Myös EU:n pitää myöntää hankkeelle investointitukea.

Noin 300 miljoonan euron investointihankkeen suunnittelun on käynnistänyt Fingrid yhdessä Viron kantaverkkoyhtiö Eleringin kanssa.

“Kysymyksessä on erittäin tärkeä infrastruktuurihanke Itämeren alueen sähkömarkkinoiden kehittämisessä”, Fingridin toimitusjohtaja Jukka Ruusunen muistuttaa.

Valmistelut sähkökaapelin rakentamisesta alkoi tämän vuoden keväällä.

Noin 140 kilometriä pitkän tasasähkötekniikkaan perustuvan kaapelin on tarkoitus valmistua nopeutetulla aikataululla vuonna 2014 tai jopa vuoden 2013 lopussa.

Baltian maiden pääministerit ovat antaneet asialle poliittisen siunauksen ja Viron hallitus on tehnyt lakiesityksen maan tukkumarkkinoiden avaamisesta. Viron parlamentti päättänee asiasta syksyllä.

“Käytännössä markkinoiden avautumisen voivat kuitenkin estää nykyisen yhteyden, EstLink1:n säännöt. Jos Estlink1-yhteyden kapasiteettia ei anneta pohjoismaisen sähköpörssin käyttöön, se ei pysty laajentamaan toimintaansa Baltiaan. Pallo tässä asiassa on Estlink1:n nykyisillä omistajilla”, Ruusunen heittää.

Ruususen huomauttaa, että eurooppalaisen energiapolitiikan tavoitteena on ilmastonmuutoksen torjuminen, kilpailukykyisten energiahintojen takaaminen ja energiaturvallisuus.

“EstLink2 on keino vauhdittaa Baltian maiden sähkömarkkinoita ja yhdistää ne pohjoismaisiin sähkömarkkinoihin”.

Idänkaupan Vientipalvelut 8/2009. Sisältö.

pdf-versio


• Idänkaupan Vientipalvelut -verkkolehti
• Idänkaupan Vientipalvelut
Arkisto 2001-
• Compiler News -uutispalvelu
Compiler eNews -uutismuistio (tilattava)
• Uutisarkisto 1998-