Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut
vientipalvelut
uutisia
tutkimuksia
oalvelut ja yritykset
visioita näkmyksiä
Eastern European Markets
business news
Russia
Estonia
Latvia
Lithuania
Poland
Trade StationFinland
Business Finland
Trade Service Companies

31.8.2009.

Suurten IVY-maiden tulliliiton koodisto loppusuoralla

Venäjän, Valko-Venäjän ja Kazakstanin tulevan tulliliiton tullikoodisto on jo pitkälle valmisteltu. Tämä merkinnee, että tulliliitto astuu aikataulutavoitteensa mukaisesti voimaan tammikuun ensimmäinen päivä 2010.

Tullikoodista tulee laaja ja kattava asiakirja, joka sisältää 342 artiklaa. Maat on tähän mennessä kyenneet varsin nopeasti sopimaan suuresta määrästä teknisluoteisia asiakohtia. Koodistosta on pyritty tekemään läpinäkyvä ja joustava sekä sellainen, ettei se synnytä lisää byrokratiaa.

Jäljellä on kuitenkin vielä muutamia koko tulliliiton kannalta ratkaisevia kysymyksiä.

Tulliliiton valmistelua käsitelleessä Moskovan ministerikokouksessa avainkysymykseksi nousi tulliliiton ulkoisilla rajoilla perittävien tullimaksujen jakaminen jäsenmaiden kesken.

Valkovenäläisen uutistoimisto BelTA:n mukaan Valko-Venäjän varapääministeri Andrei Kobjakov totesi tullimaksutulojen tasauksen olevan hyvin herkkä asia, joka ratkaisee koko tulliliiton menestyksen.

Moskovan kokouksessa maat pystyivät joka tapauksessa sopimaan asiasta siltä osin, että tullimaksuja ja muita maahantuontimaksuja jaetaan kaikkien kesken riippumatta siitä, millä rajalla ne on peritty.

Tulliliiton toteutumiselle on erityinen kiire sen takia, että Venäjä aikoo monivuotisten omien jäsenyysneuvottelujensa jälkeen hakea WTO-jäsenyytä yhteiselle tulliliitolleen Valko-Venäjän ja Kazakstanin kanssa.

Idänkaupan Vientipalvelut 8/2009. Sisältö.

pdf-versio


• Idänkaupan Vientipalvelut -verkkolehti
• Idänkaupan Vientipalvelut
Arkisto 2001-
• Compiler News -uutispalvelu
Compiler eNews -uutismuistio (tilattava)
• Uutisarkisto 1998-