Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut
vientipalvelut
uutisia
tutkimuksia
oalvelut ja yritykset
visioita näkmyksiä
Eastern European Markets
business news
Russia
Estonia
Latvia
Lithuania
Poland
Trade StationFinland
Business Finland
Trade Service Companies

29.8.2008

Valko-Venäjä avautumassa ulkomaisille yrityksille

Venäjällä toimivien suomalaisyritysten markkinakatse on selvästi laajentunut myös Venäjän ulkopuolelle. Tuoreimman vientitilaston mukaan Ukraina ja Kazakstan vetävät edelleen hyvin. Nyt mielenkiinto on orastavasti herännyt myös Valko-Venäjän suuntaan.

Valko-Venäjällä vallitsee toki edelleen lännessä arvostelua herättänyt yhteiskuntajärjestelmä, eikä Venäjän kanssa pitkään hierottu valtioliittokaan näytä etenevän Valko-Venäjän velkaongelmien takia, mutta se voi toki syntyä nopeastikin.

Maan profiiliongelmien varjossa on kuitenkin ulkomaisille yrityksille avautuvia toimintamahdollisuuksia vaivihkaa parannettu. Monen mielestä tuntuvastikin.

Valko-Venäjällä viime aikoina näköhavaintoja tekemässä olleet suomalaistiedustelijatkin ovat olleet iloisen hämmästyneitä siitä, miten pääkaupungissa Minskissä ja vähän muuallakin vallitsee siisti yleisilme ja kaikki tuntuu kutakuinkin toimivan.

Valko-Venäjä ei ole väestöpohjaltaan Puolan tai Ukrainan veroinen markkina-alue, mutta se tarjoaa silti lisää potentiaalia itäisessä Euroopassa toimiville yrityksille. Se sijaitsee kätevästi kolmen EU-maan rajanaapurina ja on samalla myös Kööpenhamina-indeksillä mitattuna varsin lähellä Suomea.

Valko-Venäjän talous on jo päässyt kasvu-uralle. Tammi-heinäkuussa maan teollisuustuotanto kasvoi vuositasolla 13,1 prosenttia ja heinäkuussa päästiin jo 14,8 prosentin kasvuun. Valko-Venäjällä on myös perinteistä maatalouspotentiaalia ja tänä vuonna odotetaan ennätysmäistä noin 10 miljoonan tonnin viljasatoa, mikä vastaa noin neljännestä Ukrainan odotetusta sadosta.

Valko-Venäjän talousnäkymien kannalta eräänlaisena indikaattorina voinee pitää itäisessä Euroopassa voimallisimmin toimineen länsipankin Raiffeisen Bankin päätöstä ostaa 13,5 prosentin lisäosuus Valko-Venäjän kolmanneksi suurimmasta pankista Priorbankista. Kaupan jälkeen Reiffeisen omistaa pankista 76,55 prosenttia samalla kun vähemmistöosakkaista esimerkiksi valtiolla on enää vähäinen osuus.
Hieman alemmalla hierarkiatasolla kannattaa panna merkille myös, että Minskiin on perustanut toimiston Aku Soraisen vetämä pan-baltialainen lakitoimisto Sorainen.

Idänkaupan Vientipalvelut 8.2008. Sisältö.

pdf-versio


Idänkaupan Vientipalvelut -verkkolehti
Idänkaupan Vientipalvelut
Arkisto 2001-
Compiler News -uutispalvelu
Compiler eNews -uutismuistio (tilattava)
Uutisarkisto 1998-

 TERMS & CONDITIONS / KÄYTTÖOIKEUDET. © Oy Compiler Ab. All rights reserved.