Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut
vientipalvelut
uutisia
tutkimuksia
oalvelut ja yritykset
visioita näkmyksiä
Eastern European Markets
business news
Russia
Estonia
Latvia
Lithuania
Poland
Trade StationFinland
Business Finland
Trade Service Companies
16.9.2004

Kremlillä on oligarkien veroista taloudellista valtaa

Kremlin on Venäjän suurin oligarkki, väittää WPS Monitoring Agency. Kompanija-lehdessä julkaistua artikkelia siteerannut WPS sanoo Venäjän presidentinhallinnon edustavan Gazpromin, RAO UES:n, Rosneftin ja Transneftin kautta suurempaa taloudellista määräysvaltaa kuin useiden yksityisten oligarkien edes yhteenlaskien.

Presidentinhallinnon strategiaa kuvataan pelkistetyksi. Kreml ei luota kehenkään muuhun kuin itseensä. Se ei tarvitse sen enempää hallituksen apua kuin luonnonvaramonopolien ammattijohtajien taitojakaan. Hallinto haluaa yksinkertaisesti omia miehiään hallituksiin.

Viimeisin Kremlin edustajan sijoittaminen tapahtui kun presidentinhallinnon varapäällikkö Vladislav Surkov nimitettiin TransNefteProduktin hallitukseen. Itse emoyhtiön Transneftin hallitukseen nimitettiin jo aiemmin Jevgeni Shkolov. Myös hallinnon toinen varapäällikkö Igor Sechin on saanut tärkeän paikan Rosneftin hallituksen puheenjohtajana. Presidentinhallinnosta jo pois siirtynyt Aleksander Voloshin päätyi RAO UES:n hallituksen puheenjohtajaksi.

Hallitusjärjestelyt aloitettiin kuitenkin jo vuonna 2002, jolloin Dimitri Medvedev nimitettiin Gazpromin hallituksen puheenjohtajaksi.

Kreml-artikkelin mukaan Gazprom teki viime vuonna viiden miljardin dollarin, RAO UES 900 miljoonan, Rosneft 386 miljoonan, Transneft 275 miljoonan ja TransNefteProdukt 58 miljoonan dollarin nettotuloksen. Mikäli yhteenlaskettua 6,617 miljardin dollarin tulosta pidetään mittarina, on Kreml itse oligarkki vailla vertaa.

Idänkaupan Vientipalvelut 8/2004

Idänkaupan Vientipalvelut. Arkisto.


• Muut uutiset

• Uutisarkisto 1998-

 TERMS & CONDITIONS / KÄYTTÖOIKEUDET. © Oy Compiler Ab. All rights reserved.