Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut
vientipalvelut
uutisia
tutkimuksia
oalvelut ja yritykset
visioita näkmyksiä
Eastern European Markets
business news
Russia
Estonia
Latvia
Lithuania
Poland
Trade StationFinland
Business Finland
Trade Service Companies
16.9.2004

Venäjä, Baltia ja Kiina pönkittivät Suomen vientiä alkuvuonna

Suomen kokonaisvienti kasvoi ensimmäisellä vuosipuoliskolla vain yhden prosentin verran. Heikko kasvu johtui euroalueen viennin romahtamisesta 10 prosentilla. EU 25-maiden alueen vientitulos oli aiempaa selväsi parempi, mikä selittyi hyvin vetäneen Baltian-viennin tilastoutumisella touko-kesäkuun osalta Euroopan unionin lukuihin.

Niukka viennin kasvu oli suurelta osin Venäjän, Baltian ja Kiinan markkinakysynnän ansiota. Venäjän-vientimme kasvoi tammi-kesäkuussa 22 prosenttia ja oli arvoltaan 1,869 miljardia euroa. Vienti Kiinaan nousi puolestaan 849 miljoonaan euroon, mikä merkitsi huikeaa 62 prosentin vuosikasvua.

Venäjän osuus Suomen koko viennistä oli 8,1 prosenttia eli jo lähellä perinteisesti vankkojen vientimaidemme Saksan (10.9 %) ja Ruotsin (11,4 %) osuuksia. Venäjän-kauppa oli kuitenkin tuonnin enemmyyden takia Suomelle yhä epäedullista, sillä kauppataseemme jäi 716 miljoonan euron verran alijäämäiseksi.

Muualla itäisessä Euroopassa alkuvuoden vientimenestys oli pitkälti Viron varassa. Viron-vienti kasvoi todella kovat 30 prosenttia viennin arvon noustessa 711 miljoonaan euroon. Tämä oli enemmän kuin yhteenlaskettu vienti Latviaan, Liettuaan ja Puolaan tämän summan jäädessä 673 miljoonaan euroon.

Latvian-vienti oli tammi-kesäkuussa 155 miljoonan euron suuruinen kasvaen vuositasolla kuusi prosenttia. Liettuan kohdalla vienti jäi hieman pienemmäksi, 125 miljoonaan euroon. Myös kasvu oli vähäisempi eli kaksi prosenttia.

Vienti Puolaan oli selvästi suurempi nousten 393 miljoonaan euroon. Suomalaisyritykset eivät kuitenkaan menestyneet Puolassa alkuvuonna, sillä viennin arvo laski vuositasolla kuusi prosenttia.
Baltian maiden ja Puolan kauppa oli kuitenkin Suomen kansantaloudelle edullista. Kauppataseemme muodostui positiiviseksi kaikkien neljän maan kanssa ja ylijäämää kartutti Viron ohella erityisesti Puola.

Puolan ja nyt myös EU:n rajanaapurin Ukrainan vientitilanne kannattaa samoin noteerata. Viennin arvon loppusumma nousi 103 miljoonaan euroon, mikä tarkoittaa 18 prosentin lisäystä ensimmäisellä vuosipuoliskolla.

Kiinan kohdalla tilastot puhuvat varsinaisesta vientimenestyksestä. Kiina ohitti vientimaana jo Viron nousten aivan Ranskan tuntumaan. Vienti ei kuitenkaan kartuttanut kauppatasettamme kuin nimeksi, koska mittava tuonti tasoitti ylijäämän 23 miljoonaan euroon.

Idänkaupan Vientipalvelut 8/2004

Idänkaupan Vientipalvelut. Arkisto.


• Muut uutiset

• Uutisarkisto 1998-

 TERMS & CONDITIONS / KÄYTTÖOIKEUDET. © Oy Compiler Ab. All rights reserved.