Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut
vientipalvelut
uutisia
tutkimuksia
oalvelut ja yritykset
visioita näkmyksiä
Eastern European Markets
business news
Russia
Estonia
Latvia
Lithuania
Poland
Trade StationFinland
Business Finland
Trade Service Companies
11.8.2004

Venäjän suuryhtiöiden yksityistäminen
käynnisti markkinaspekulaatioita

Öljyjätti Jukosin mahdollinen haltuunotto tuskin vielä kertoo Venäjän hallituksen jälleenkansallistamista koskevista aikeista. Hallituksen jo keskuudessaan päättämän vuosia 2005-2007 koskevan yksityistämissuunnitelman mukaan pyritään myymään 1 324 valtion kokonaan omistamaa yritystä sekä lisäksi sen omistuksia 566 osakeyhtiössä.

Vaikka yksityistämiskohteiden määrä on suuri odottaa valtio saavansa valtaosan myyntituloista suurien, strategisiksi katsottavien yritysten osakkeista. Näitä strategiksisi yhtiöiksi luokiteltuja kohteita on noin 500 yhtiötä.

'Etukäteen arvokkaimpina kokonaan tai osittain yksityistettävinä kohteina pidetään telekonserni Svyazinvestiä, Lukoilia, Magnitogorskin rauta- ja teräskombinaattia sekä Novorossijskin, Murmanskin, Pietarin ja Tuapsen satamia.

Venäjän valtio tähtää yritysomaisuutensa realisoinnilla myyntulojen hankkimiseen, mutta osittain kysymyksessä on myös määräävän markkina-aseman purkaminen ja markkinamekanismien vapauttaminen. Tämä koskee erityisesti lentoyhtiö Aeroflotia sekä teleyhtiö Svyazinvestiä.

Yksityistämiseen liittyvät markkinaspekulaatiot keskittyvät tällä hetkellä Svyazinvest-yhtymään. Sen omistuksien piiriin kuuluvat muun muassa Center Telecom, Volgatelecom, Northwest Telecom, Southern Telecom sekä Sibirtelecom.

Yhtymä on paitsi arvokas, myös joustava myyntikohde. Valtio voi myydä siitä minkä hyvänsä osuuden, joka asettuu 25 prosentin ja 75 prosentin välille.

Venäläislähteiden mukaan talousministeriön lähtöhinta 25 prosentin osuudesta olisi noin miljardi dollaria. Vuonna 1997 George Sorosin johtama Mustcom-konsortio maksoi 25 prosentin osakennasta plus yhdestä osakkeesta 1,875 miljardia dollaria.

Idänkaupan Vientipalvelut 7/2004

Idänkaupan Vientipalvelut. Arkisto.


• Muut uutiset

• Uutisarkisto 1998-

 TERMS & CONDITIONS / KÄYTTÖOIKEUDET. © Oy Compiler Ab. All rights reserved.