Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut
vientipalvelut
uutisia
tutkimuksia
oalvelut ja yritykset
visioita näkmyksiä
Eastern European Markets
business news
Russia
Estonia
Latvia
Lithuania
Poland
Trade StationFinland
Business Finland
Trade Service Companies

24.8.2010

Luonnonvoimat tuntuvat myös Venäjän taloudessa

Venäjää kesällä vaivannut kuivuus ja siihen liittyneet laajat metsäpalot voivat aiheuttaa myös yllättävän suuria taloudellisia menetyksiä. Niiden lopullista suuruutta ei vielä voida arvioida, koska sadonkorjuu on vielä kesken ja tulipalot jatkuvat yhä laajalla rintamalla metsissä ja turvesoilla.

Kommersant-lehden asiantuntijoilta elokuun alkupuolella keräämien tietojen perusteella vahinkojen kokonaisvaikutukset noussevat ainakin 15 miljardiin dollariin, mikä vastaisi yhtä prosenttia maan bruttokansantuotteesta.

Tässä on huomioitu vasta viljasadon katovahingot, korjatun viljan ja varastoviljan vientikiellon vaikutus, palaneen puumassan arvo, infrastruktuurin vauriot sekä yksityishenkilöille aiheutuneet vahingot.

Arvioitavaa riittää runsaasti vielä jälkikäteen, mikäli halutaan laskea esimerkiksi Moskovan kaupungissa savun takia menetetyt työtunnit. Hintalappu pitäisi löytyy myös esimerkiksi 65 000 Venäjän Euroopan puoleisessa osassa myöhästyneelle tai peruuntuneelle matkustajalennolle.

Elokuun 19. päivään mennessä Venäjän viljasadoksi laskettiin 40,3 miljoonaa tonnia, mikä oli 27,6 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna samaan aikaan. Satoa oli tällöin korjattu 19,3 miljoonalta hehtaarilta eli suunnilleen puolelta viljelyalalta.

Tällä hetkellä maatalousministeriön pessimistinen satoennuste jää 60 miljoonaan tonniin, kun optimistisempi ennuste tarjoaa 65-67 miljoonan tonnia satoa. Näin Venäjä joutuisi pahimmassa tapauksessa tuomaan viljaa ulkomailta jopa viiden miljoonan tonnin verran.

Ekonomistien mukaan heikon viljasadon vaikutukset näkyvät taloustilastoissa vasta kolmannella vuosineljänneksellä, mutta viljan ja eräiden muiden elintarvikkeiden hinnoissa ne tuntuvat jo nyt.

Monien mielestä suurin vaara taloudelle saattaa syntyä juuri viljan hintakeinottelun seurauksena. Leivän ja muiden viljaan perustuvien elintarvikkeiden hinnat kallistuvat ja vetävät perässään myös muita elintarvikkeita tuontitavaroita myöten.

Idänkaupan Vientipalvelut 7-8.2010. Sisältö.

pdf-versio


Muuta Compiler -uutisipalvelua
Idänkaupan Vientipalvelut -verkkolehti
Idänkaupan Vientipalvelut Arkisto 2001-
Compiler News -uutispalvelu
Compiler eNews -uutismuistio (Pyydä näytenumero mail@compiler.fi)
Uutisarkisto 1998-