Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut
vientipalvelut
uutisia
tutkimuksia
oalvelut ja yritykset
visioita näkmyksiä
Eastern European Markets
business news
Russia
Estonia
Latvia
Lithuania
Poland
Trade StationFinland
Business Finland
Trade Service Companies
16.8.2005

Itämarkkinat eivät ole
helppoja Puolallekaan

Euroopan unionin uudet itä-eurooppalaiset jäsenmaat ovat parina viime vuotena pyrkineet aktivoimaan omia idän kauppasuhteitaan. Lupaavasti kehittynyt vienti on rohkaissut erityisesti puolalaisia yrityksiä tekemään tuotannollisia investointeja, paitsi Venäjälle, myös Valko-Venäjälle ja Ukrainaan. Kulunut vuosi on kuitenkin opettanut, että paikalliset pelisäännöt voivat olla kovin erilaiset kuin läntisten kauppakumppanien keskuudessa.

Tällä hetkellä puolalaisilla on huolia sekä Valko-Venäjän että Ukrainan suunnalla. Valko-Venäjän tapauksessa on kysymys ulkopoliittisten suhteiden viilentymisestä, koska paikallista puolalaisvähemmistöä ei kohdella Puolan edellyttämällä tavalla. Maiden välit saattavat toden teolla kiristyä, mikä huolettaa noin 350 Valko-Venäjällä pysyvästi toimivaa puolalaisyritystä.

Viime vuonna maiden välisen kaupan vaihto kasvoi 64 prosenttia nousten 1,3 miljardin dollarin suuruiseksi. Puolalle Valko-Venäjä on kasvava vientialue, jossa sillä on jo vankka jalansija neljänneksi suurimpana tuontimaana.

Ystävämaassa Ukrainassa puolalaisilla ei ole poliittisia ongelmia, mutta maan hallituksen tempoilevat otteet ovat suututtaneet yrityksiä. Viimeisin veto oli peruuttaa Ukrainan erikoistalousalueilla toimivilta puolalaisyrityksiltä niiden privilegiot. Sijoittajia odottaa nyt muun muassa 20 prosentin arvonlisäverotus.

Hallituksen perusteluna on se, että puolalaisyritykset eivät ole täyttäneet investointisitoumuksiaan. Puolalaisyritykset toteavat puolestaan investoineensa Ukrainaan jo noin 200 miljoonan dollarin arvosta.

Idänkaupan Vientipalvelut 7-8.2005

Idänkaupan Vientipalvelut. Arkisto.


• Muut uutiset

• Uutisarkisto 1998-

 TERMS & CONDITIONS / KÄYTTÖOIKEUDET. © Oy Compiler Ab. All rights reserved.