Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut
vientipalvelut
uutisia
tutkimuksia
oalvelut ja yritykset
visioita näkmyksiä
Eastern European Markets
business news
Russia
Estonia
Latvia
Lithuania
Poland
Trade StationFinland
Business Finland
Trade Service Companies
16.8.2005

Erikoistalousalueet
käyntiin Venäjällä

Venäjän presidentti Vladimir Putin allekirjoitti kesäkuussa erikoistalousalueiden perustamista ja asemaa koskevan lain. Erikoistalousalueiden oikeuksien myöntämisestä tulee päättämään uusi tarkoitusta varten perustettu liittovaltion erikoistalousalueiden virasto.

Uusi laki ei koske Kaliningradin ja Magadanin alueita, joiden taloudellisesta erikoisasemasta on säädetty erilliset, joka aiemmin voimaan tulleet lait.

Erikoistalousalueet tulevat tarjoamaan verotuksellisia etuja ja tullivapauden paikalle sijoittuville kotimaisille ja ulkomaisille yrityksille. Alueet on tarkoitettu erityisesti korkean teknologian aloille sekä kehittyneitä teollisuustuotteita valmistaville yrityksille. Vientitoiminnan harjoittaminen lasketaan yrityksille eduksi.

Alueille tavoitellaan suurehkoja yrityksiä, joilla on investointiresursseja. Erikoistalousalueelle pääsy edellyttää yritykseltä vähintään 10 miljoonan euron investointisuunnitelmaa.

Erikoistalousalueiden perustamista koskevat tarjoukset ja ehdotukset on jätettävä sisään syyskuussa ja päätökset tehdään vuoden loppuun mennessä. Uutistoimisto RIA Novostin mukaan eri alueilta olisi jo nyt tullut kolmisenkymmentä yhteydenottoa erikoistalousalueiden virastoon. Hakijoiden joukossa ovat muun muassa Moskovan kaupunki ja lääni, Pietarin kaupunki ja Leningradin lääni, Tomsk, Novosibirsk, Penza ja Nizhni Novgorod. Ensimmäiset erikoistalousalueet on tarkoitus avata käyttöön vuodenvaihteessa 2007-2008.

Leningradin lääninhallinnossa erikoistalousalueen suunnittelu aloitettiin jo hyvissä ajoin lain valmisteluvaiheessa. Leningradin tähtäimessä on erikoistalousalueen perustaminen Ust-Lugaan Suomenlahden rannikolla. Tällä hetkellä Ust-Lugan satamassa toimii hiiliterminaali, jonka kapasiteetti on 35 tonnia vuodessa. Erikoistalousalueen statuksen avulla sataman rahtiliikennettä on tarkoitus kasvattaa ja monipuolistaa.

Päätös erikoistalousalueiden perustamisesta syntyi Venäjällä loppujen lopuksi varsin nopeasti. Kannustimina olivat luonnollisesti muissa siirtymätalousmaissa, etenkin Kiinassa ja Puolassa, hyvin menestyneet ja suoria ulkomaisia investointeja tuoneet alueet.

Idänkaupan Vientipalvelut 7-8.2005

Idänkaupan Vientipalvelut. Arkisto.


• Muut uutiset

• Uutisarkisto 1998-

 TERMS & CONDITIONS / KÄYTTÖOIKEUDET. © Oy Compiler Ab. All rights reserved.