Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut
11.6.2004

Suomen ja Venäjän vihreä
tullauslinja vakituiseen käyttöön

Suomen, Ruotsin ja Venäjän tullilaitosten yhteisessä koekäytössä ollut Vihreä linja otettiin vakituiseen käyttöön kesäkuun 1. päivänä. Samassa yhteydessä järjestelmä siirtyi kokonaan Suomen Tullihallituksen hoidettavaksi.

Vihreä linja tähtää ulkomaankaupan liikenteen sujuvuuden edistämiseen ja tulliselvitysten nopeuttamiseen Suomen ja Venäjän välillä. Järjestelmää käytettäessä kuljetusta koskevat tiedot välitetään lähetysmaasta määrämaahan ennen kuin tavara siirtyy rajan yli. Nämä ennakkotiedot tallentuvat Venäjän tullin tietokantaan, josta ne ovat raja- ja määrätullipaikkojen saatavilla.

Vihreän linjan koekäyttö aloitettiin marraskuussa 2003. Pilottiyrityksinä olivat Suomesta Valio ja Hansaprint sekä Ruotsista Volvo ja Scania. Kokeilun aikana yli 400 kuljetusta ylitti rajan Vihreä linja -menettelyllä. Vakituisen käytön aloittaminen avaa uusille yrityksille mahdollisuuden liittyä Vihreän linjan asiakkaiksi. Ruotsin tulli onkin tiettävästi ehdottanut seuraavaksi Vihreän linjan käyttäjäksi Pilkington Floatglas -yhtiötä.

Ainakin toistaiseksi Suomen ja Ruotsin tullit päättävät siitä ketkä pääsevät Vihreän linjan asiakkaiksi. Venäjän tulli vaatii yrityksiltä ehdotonta nuhteettomuutta, koska rahti- ja tullausasiakirjojen manipulointi on Venäjän tullille suuri ongelma.

Vihreän linjan hyödyntäminen kiinnostaa jo muitakin maita. Norja saattaa liittyä ensimmäisenä mukaan yhteistyöhön, mutta linja on selvästi myös Baltian maiden, Ukrainan ja Saksan intresseissä.

Venäläislähteiden mukaan Vihreän linjan menettely saatetaan ulottaa myös Venäjälle tuleviin merikuljetuksiin. Ideana on, että Pietarin satamatulli ottaisi käyttöönsä vastaavan järjestelmän.

Idänkaupan Vientipalvelut 6/2004
(
Avaa Acrobat-versio)

Idänkaupan Vientipalvelut. Arkisto.


• Muut uutiset

• Uutisarkisto 1998-

 TERMS & CONDITIONS / KÄYTTÖOIKEUDET. © Oy Compiler Ab. All rights reserved.