Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut
11.6.2004

Uudet EU-maat vetävät edelleen
suomalaisyritysten investointeja

Suomea matalamman kustannustason hyödyntäminen lähialueella tarjoaa monille yrityksille vaihtoehdon niin sanotulle Kiina-ilmiölle, todetaan TT:n tuoreessa selvityksessä. Kustannusetujen hakeminen lähialueilta tukee toimintaa Suomessa paremmin kuin esimerkiksi tuotanto Kaukoidässä.

Suomalaisten teollisuusyritysten toiminta onkin toistaiseksi keskittynyt erityisesti Viroon, Puolaan ja Unkariin. Viroon on investoinut erityisesti tekstiili- ja vaatetusteollisuus. Myös elintarviketeollisuus on panostanut voimakkaasti Viroon, mutta sen ohella myös Latviaan, Liettuaan ja jonkin verran Puolaan. Elektroniikkateollisuuden investoinnit ovat puolestaan suuntautuneet voimakkaasti Unkariin. Metsäteollisuuden investoinnit jakautuvat puolestaan varsin tasaisesti Tshekin, Puolan ja Unkarin kesken. Kemianteollisuus on taas investoinut eniten Latviaan, Liettuaan ja Puolaan.

Teollisuusyritystemme kumulatiiviset investoinnit nousivat uusissa EU-maissa vuosina 1998-2002 kokonaisarvoltaan 1,4 miljardiin euroon, eli 3,6 prosenttiin kaikista tänä aikana tehdyistä ulkomaaninvestoinneista. Nyt investointien kasvuksi ennakoidaan 4,5 prosentin vuositahtia. Kasvu painottuu Baltian maihin ja erityisesti Viroon. Yksin teollisuusyritykset arvioivat investoivansa Viroon vuosina 2003-2007 yhteensä noin 750 miljoonaa euroa.

Idänkaupan Vientipalvelut 6/2004
(
Avaa Acrobat-versio)

Idänkaupan Vientipalvelut. Arkisto.


• Muut uutiset

• Uutisarkisto 1998-

 TERMS & CONDITIONS / KÄYTTÖOIKEUDET. © Oy Compiler Ab. All rights reserved.