Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut
11.6.2004

Teollisoikeuksille entistä
parempi turva Venäjällä

Venäjän patentti- ja tavaramerkkilaki uudistettiin vuoden 2003 alkupuolella. Nyt valmistellaan tuomioistuinjärjestelmää, jolla yhtenäistetään teollisoikeuksiin liittyvien riita-asioiden käsittelyä.

”Venäjän valtio on selvästi liike-elämän ja investoijien asialla luodessaan vakaampaa järjestelmää immateriaalioikeuksien, teollisoikeuksien ja tekijänoikeuksien suojaamiseen ja puolustamiseen”, sanoo Papula-Nevinpatin toimitusjohtaja Markku Simmelvuo.

Simmelvuon mukaan Venäjän patenttilainsäädäntö on kehittynyt nopeasti yhä länsimaisempaan suuntaan. Hän osaa arvioida kehitystä, sillä Papula-Nevinpat on toiminut Venäjällä jo Neuvostoliiton ajoista alkaen. Papula-Nevinpat on ollut kehittämässä Neuvostoliiton ja myöhemmin Venäjän teollisoikeusjärjestelmää yhdessä paikallisten viranomaisten kanssa. Papula-Nevinpatilla on kokemusta myös koko Euraasian alueelta, sillä toimistoketju laajentunut kattamaan myös kaikki muut IVY-valtiot.

Papula-Nevinpatilla on suomalaisia asiakkaita, joiden tuotteet ovat vaatineet teollisoikeuksien suojaamista Venäjällä sen lainsäädännön tarjoamissa rajoissa. Suurin osa yhtiön asiakkaista on kuitenkin amerikkalaisia, japanilaisia ja eurooppalaisia suuryhtiöitä. Erityisen aktiivisia patenttiensa ja tavaramerkkiensä suojaamisessa ovat olleet lääketeollisuuden ja kemianteollisuuden yhtiöt.

Teollisoikeuksien hakemiselle on Venäjällä syntymässä myös paikallista tarvetta. IT-ala ja eräät korkean teknologian alat ovat kehittyneet Venäjällä jo niin pitkälle, että ne tähtäävät seuraavaksi kansainvälisille markkinoille. Näin ollen ne tarvitsevat patenttisuojaa paitsi Venäjällä myös ulkomailla.

Papula-Nevinpatin perusti Papula Oy -nimisenä DI Antti Papula vuonna 1975. Yritys on vajaassa kolmessakymmenessä vuodessa kasvanut yhden miehen patentti- ja tavaramerkkitoimistosta noin 80 hengen asiantuntijaorganisaatioksi Suomessa ja entisen Neuvostoliiton alueella. Tasavallan presidentti myönsi toukokuun lopulla Antti Papulalle patenttineuvoksen arvonimen. Papula toimii edelleen Papula-Nevinpatin hallituksen puheenjohtajana.

Idänkaupan Vientipalvelut 6/2004
(
Avaa Acrobat-versio)

Idänkaupan Vientipalvelut. Arkisto.


• Muut uutiset

• Uutisarkisto 1998-

 TERMS & CONDITIONS / KÄYTTÖOIKEUDET. © Oy Compiler Ab. All rights reserved.