Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut
vientipalvelut
uutisia
tutkimuksia
oalvelut ja yritykset
visioita näkmyksiä
Eastern European Markets
business news
Russia
Estonia
Latvia
Lithuania
Poland
Trade StationFinland
Business Finland
Trade Service Companies

22.6.2009

Raaka-ainehinnat nostavat pörssikursseja Venäjällä

Venäjän osakemrakkinoiden seuratuin RTS-indeksi nousi toukokuussa yli 30 %. Samaan aikaan Yhdysvaltain suurimpien yritysten pörssikursseja mittaava S&P 500 -indeksi vahvistui 5 % ja vastaava eurooppalainen DJ Euro Stoxx 50 -indeksi yhden prosentin. Tammikuun pohjastaan RTS-indeksi on noussut 130 %, mutta on edelleen vain runsaat puolet viime kesänä saavuttamastaan huippuarvosta.

Venäläisten pörssien kurssimuutokset ovat yleensä huomattavasti suurempia kuin kurssimuutokset useimmissa muissa pörsseissä.

Venäjällä osakemarkkinat lähtivät nousuun raaka-aineiden kallistumisen myötä. Urals-raakaöljyn maailmanmarkkinahinta lähestyi kesäkuun alussa 68 dollaria tynnyriltä, kun huhtikuussa hinta oli alle 50 dollaria. Myös kuparin ja nikkelin hinnat ovat nousseet korkeimmilleen sitten viime vuoden lokakuun.

Toukokuun nousijoita Venäjän pörsseissä olivat energiayhtiöt ja Venäjän suurin pankki Sberbank, kun taas rakennusalan ja vähittäiskaupan yhtiöt olivat laskussa. Energiayhtiöiden kurssit nousivat huolimatta siitä, että niiden alkuvuoden tulokset olivat heikkoja.

Öljyn kallistumisen lisäksi Venäjän osakemarkkinoiden nousua tukivat ruplan vahvistusodotukset. Toukokuussa ruplan keskikurssi euro-dollari-koriin nähden oli 37,1, kun se huhtikuussa oli 38,3.

Lähde: Suomen Pankki. BOFIT Viikkokatsaus:
toimittaja Seija Lainela (bofit@bof.fi)

Idänkaupan Vientipalvelut 6-7/2009. Sisältö.

pdf-versio


• Idänkaupan Vientipalvelut -verkkolehti
• Idänkaupan Vientipalvelut
Arkisto 2001-
• Compiler News -uutispalvelu
Compiler eNews -uutismuistio (tilattava)
• Uutisarkisto 1998-