Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut
vientipalvelut
uutisia
tutkimuksia
oalvelut ja yritykset
visioita näkmyksiä
Eastern European Markets
business news
Russia
Estonia
Latvia
Lithuania
Poland
Trade StationFinland
Business Finland
Trade Service Companies

22.6.2009

Venäjän keskuspankki pysyy rahapolitiikassaan

Venäjän keskuspankki alensi 5.6 ohjauskorkoja 0,5 prosenttiyksiköllä. Koronlasku oli kolmas sitten huhtikuun puolivälin, jolloin keskuspankki alkoi alentaa korkoja. Sekä peruskorko että yön yli -lainakorko ovat nyt 11,5 % ja seitsemän päivän repo-luoton minimikorko 9 %.

Huhtikuuhun asti keskuspankki korotti ohjauskorkoja asteittain pyrkiessään vaimentamaan inflaatiota ja puolustaessaan ruplaa. Sittemmin inflaatio on hidastunut jonkin verran. Toukokuussa kuluttajahinnat olivat 12,3 % viime vuoden vastaavaa aikaa korkeammalla, kun huhtikuussa vuosi-inflaatio oli 13,2 %.

Rupla on vahvistunut viime aikoina raakaöljyn maailmanmarkkinahinnan nousun myötä. Kesäkuun 11. päivänä ruplan eurokurssi oli 43,59 ruplaa ja dollarikurssi 30,93 ruplaa. Tällä tasolla rupla oli viimeksi kuluvan vuoden tammikuussa. Heikoimmillaan rupla oli helmikuussa, jolloin sen eurokurssi oli 46,84 ruplaa ja dollarikurssi 36,43 ruplaa.

Presidentti Dmitri Medvedev ilmoitti kesäkuun alkupäivinä ehdottavansa keskuspankin nykyistä pääjohtajaa Sergei Ignatjevia kolmannelle kaudelle keskuspankin johtoon. Ignatjevin ansiona pidetään ripeää toimintaa rahoituskriisin vaikutusten levittyä Venäjälle syksyllä 2008. Keskuspankki käynnisti mm. järjestelyn, jolla suurimmat pankit saivat vakuudetonta luottoa keskuspankilta, mikä vakautti niiden tilanteen.

Lähde: Suomen Pankki. BOFIT Viikkokatsaus:
toimittaja Seija Lainela (bofit@bof.fi)

Idänkaupan Vientipalvelut 6-7/2009. Sisältö.

pdf-versio


• Idänkaupan Vientipalvelut -verkkolehti
• Idänkaupan Vientipalvelut
Arkisto 2001-
• Compiler News -uutispalvelu
Compiler eNews -uutismuistio (tilattava)
• Uutisarkisto 1998-