Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut
vientipalvelut
uutisia
tutkimuksia
oalvelut ja yritykset
visioita näkmyksiä
Eastern European Markets
business news
Russia
Estonia
Latvia
Lithuania
Poland
Trade StationFinland
Business Finland
Trade Service Companies

22.6.2009

Troikalla WTO:n jäsenyyteen

Venäjä on viime kuukausina vauhdittanut aiemmin tahmeasti edenneen Venäjän, Valko-Venäjän ja Kazakstanin tulliliiton perustamista. Sopimusasiakirjoja allekirjoitettiin loppukeväästä halki-poikki-pinoon -periaatteella ja nyt tavoitteena on tulliliiton voimaan astuminen heti vuoden 2010 alusta lähtien.

Tässä tilanteessa Venäjän ja Kazakstanin ilmoitus jäsenyysneuvottelujen jäädyttämisestä kansainvälisen kauppajärjestön WTO:n kanssa panee miettimään Venäjän kauppapoliittisia tavoitteita ja myös mahdollisuuksia.

Venäjä ja Kazakstan olivat edenneet jo pitkälle jäsenyysprosessissa, mutta huonosti salonkikelpoisen Valko-Venäjän kytkeminen mukaan tulliliiton aikeeseen hakea kollektiivista jäsenyyttä kauppaliitossa mutkistaa entisestään erikoisia lähtöasemia.

Syntynyt tilanne on WTO.n kannalta niin ongelmallinen, ettei sitä ole enemmälti vielä kommentoitu. Joka tapauksessa yli 150 jäsenmaata yhdistävän kauppaliiton historiassa ei yksikään hakijamaa ole toistaiseksi vetänyt hakemustaan takaisin eikä jäsenyyttä ole liioin anonut mikään useamman maan yhteenliittymä.

Venäjälle tulliliitto Valko-Venäjän ja Kazakstanin kanssa on sinänsä nopea ja konkreettinen ratkaisu, joka toimiessaan tuo taloudellisia etuja jo lyhyellä tähtäimellä.

Idänkaupan Vientipalvelut 6-7/2009. Sisältö.

pdf-versio


• Idänkaupan Vientipalvelut -verkkolehti
• Idänkaupan Vientipalvelut
Arkisto 2001-
• Compiler News -uutispalvelu
Compiler eNews -uutismuistio (tilattava)
• Uutisarkisto 1998-