Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut
vientipalvelut
uutisia
tutkimuksia
oalvelut ja yritykset
visioita näkmyksiä
Eastern European Markets
business news
Russia
Estonia
Latvia
Lithuania
Poland
Trade StationFinland
Business Finland
Trade Service Companies

22.6.2009

Ukrainan talous putosi ainakin neljänneksen

Ukrainan talouskehityksestä ensimmäisellä vuosineljänneksellä ei ole vieläkään saatu virallista tietoa, sillä paikallinen tilastovirasto on siirtänyt talouslukujen julkistamisen kesäkuun kolmannelle viikolle.

Presidentti Viktor Jushtshenko ilmoitti joka tapauksessa kesäkuun alkupäivinä. että Ukrainan bruttokansantuote supistui tammi-maaliskuussa 23-25 prosenttia. Presidentti perusti tietonsa talousasiantuntijoiden perustamiin tietoihin.

Kasvulukujen viipyminen on herättänyt Ukrainassa huomiota. Yhtenä syynä on pidetty sitä että luvut ovat liian katastrofaalisia liike-elämän nieltäväksi. Ukrainan hallitus päätti joka tapauksessa helmikuussa, ettei bruttokansantuotteen muutoksia raportoida enää kuukausittain, vaan ainoastaan kvartaaleittain.

Todellinen tilanne
kerrottava vähintään IMF:lle

Asiaan kiinnitti vakavaa huomiota myös IMF, joka asetti Ukrainalle myöntämänsä valmiusluoton seuraavan maksuerän ehdoksi, että ainakin valuuttarahastolle kerrotaan todellinen tilanne.

Ukrainassa odotetaan kuitenkin taantuman loivenevan vuoden loppua kohden tultaessa. Asiantuntijat arvioivat tällä hetkellä bruttokansantuotteen laskun jäävän koko vuoden tasolla 8-12 prosenttiin.

Kansainvälinen finanssikriisi hidasti Ukrainan talouskasvua jo viime vuonna, mutta koko vuoden kasvuksi saatiin vielä 2,1 prosenttia. Vuonna 2007 Ukrainan taloudella meni lujaa ja bruttokansantuote kasvoi 7,9 prosenttia, mikä oli kansainvälisestikin hyvä tulos.

Harmaalla taloudella
kolmanneksen osuus

Ukrainassa virallisten taloustilastojen laatiminen on kieltämättä tavallista hankalampaa, koska epävirallisella taloudella on maassa vahva asema. Uutistoimisto Ukrinformin mukaan presidentti kertoi kesäkuun alussa, että tehdyn laskelman mukaan harmaan talouden osuus bruttokansantuotteesta on 31 prosenttia.

Hän lisäsi samalla, että kotimaisen arvion rinnalla Maailmanpankki uskoo harmaan talouden osuuden nousevan jopa 50 prosenttiin.

Miljardien arvosta
verotuloja jää saamatta

Harmaan talouden vaikutukset yksinomaan verotukseen ovat niin suuret, että Ukrainan valtio menettää vuositasolla 90 miljardin grivnan eli noin 8,5 miljardin euron verotulot. Presidentti Jushtshenko vaatii nyt valtion turvallisuuspalvelulta, valtakunnansyyttäjän virastolta ja keskuspankilta tiukkoja otteita kansallisten etujen puolustamiseksi.

Idänkaupan Vientipalvelut 6-7/2009. Sisältö.

pdf-versio


• Idänkaupan Vientipalvelut -verkkolehti
• Idänkaupan Vientipalvelut
Arkisto 2001-
• Compiler News -uutispalvelu
Compiler eNews -uutismuistio (tilattava)
• Uutisarkisto 1998-