Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut
vientipalvelut
uutisia
tutkimuksia
oalvelut ja yritykset
visioita näkmyksiä
Eastern European Markets
business news
Russia
Estonia
Latvia
Lithuania
Poland
Trade StationFinland
Business Finland
Trade Service Companies

25.6.2008

Puolan taloudella hyvä alkuvuosi

Puolan talous kasvoi ensimmäisellä vuosineljänneksellä 6,1 prosenttia. Tulos oli odotettua parempi, sillä ekonomistien konsensusennusteessa tyydyttiin 5,8 prosenttiin.

Puolalaisten mielestä hyvä kasvu osoitti, että Puolan talous on pysynyt vakaana globaalin talouden ongelmista huolimatta.

Puolan talouskasvua ovat ylläpitäneet vienti, kotimainen kulutuskysyntä sekä kiinteät investoinnit. Vahva zloty ei vieläkään haitannut Puolan vientiä. Huhtikuussa vienti kasvoi, osin kausitekijöistä johtuen, peräti 31,1 prosenttia vuositasolla.
Kotimainen kulutuskysyntä kasvoi tammi-maaliskuussa 6,3 prosenttia ja kiinteät investoinnit lisääntyivät puolestaan 15,7 prosenttia.

Kulutuskysyntää on vahvistanut työllisyystilanteen parantuminen, mikä on jatkunut Puolassa jo pitempään. Työllisyystilanne on eräillä aloilla jo niin hyvä, että niitä vaivaa työvoimapula ja hallitsematon palkkakehitys.

Finanssiministeriö on kuitenkin varovainen koko kuluvaa vuotta koskevassa kasvuennusteessaan. Se on varautunut siihen, että kasvu hidastuu lopulta 5,5 prosenttiin. Tämä on toisaalta linjassa myös arvotetun CASE-tutkimuslaitoksen ennusteeseen, jossa päädytään 5,3 prosenttiin.

CASE päivitti myös inflaatioennusteensa ja odottaa nyt kuluttajahintojen kallistuvan tänä vuonna 4,0 prosenttia. Tämä on selvästi enemmän viime vuoden inflaatio, joka jäi 2,5 prosenttiin.

Idänkaupan Vientipalvelut 6-7.2008. Sisältö.

pdf-versio


Idänkaupan Vientipalvelut -verkkolehti
Idänkaupan Vientipalvelut
Arkisto 2001-
Compiler News -uutispalvelu
Compiler eNews -uutismuistio (tilattava)
Uutisarkisto 1998-

 TERMS & CONDITIONS / KÄYTTÖOIKEUDET. © Oy Compiler Ab. All rights reserved.