Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut
vientipalvelut
uutisia
tutkimuksia
oalvelut ja yritykset
visioita näkmyksiä
Eastern European Markets
business news
Russia
Estonia
Latvia
Lithuania
Poland
Trade StationFinland
Business Finland
Trade Service Companies

25.6.2008

Puola vauhdittaa yksityistämistä

Puolan hallitus on päättänyt nopeuttaa valtionyhtiöiden yksityistämistä. Edellisen hallituksen aikana yksityistäminen eteni verkkaisesti ilman sen suurempaa strategiaa, koska hallitusta kiinnostivat lähinnä vain yritysten tuottamat osinkotulot.

Nyt hallitus on laskenut, että myymällä kokonaan omistamiaan yrityksiä ja omistusosuuksia valtio hankkii enemmän rahaa kuin osinkotuloilla. Ohjelmassa on 740 yrityksen myyminen seuraavien neljän vuoden aikana. Mikäli kaikissa myynneissä onnistutaan, kertyy niistä yhteensä 8,9 miljardin euron tuotot, kertoo Polish Business News.

Valtiovarainministeriö aikoo itse hoitaa yksityistämiskaupat ja osa niistä on tarkoitus toteuttaa Varsovan pörssin välityksellä. Pörssissä on tarkoitus yksityistää 19 yritystä, joista yksi on Varsovan pörssi itse. Muita kohteita ovat kansallinen lentoyhtiö LOT ja joukko paikallisia sähkö- ja lämpöyhtiöitä.

Puolan kaikista suurimpien valtionyhtiöiden, kuparikonserni KGHM:n, kaasuyhtiö PGNiG:n sekä öljy-yhtiöiden PKN Orlenin ja Lotos Grupan yksityistäminen ei sen sijaan ole ajankohtaista ainakaan seuraavien neljän vuoden aikana.

Valtio aikoo lisäksi luopua kokonaan omistuksistaan muutamilla sille erityisen huonosti soveltuvilla aloilla. Niitä ovat muun muassa matkailu, telakkateollisuus, rakennustoiminta ja kustannusala.

Kaikkiaan yksityistämisohjelman toteuttaminen tulee pudottamaan valtion harjoittaman yritystoiminnan bruttokansantuoteosuuden 20 prosentista 10 prosenttiin, joten valtion rooli yrityskentässä kapenee tuntuvasti.

Idänkaupan Vientipalvelut 6-7.2008. Sisältö.

pdf-versio


Idänkaupan Vientipalvelut -verkkolehti
Idänkaupan Vientipalvelut
Arkisto 2001-
Compiler News -uutispalvelu
Compiler eNews -uutismuistio (tilattava)
Uutisarkisto 1998-

 TERMS & CONDITIONS / KÄYTTÖOIKEUDET. © Oy Compiler Ab. All rights reserved.