Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut
vientipalvelut
uutisia
tutkimuksia
oalvelut ja yritykset
visioita näkmyksiä
Eastern European Markets
business news
Russia
Estonia
Latvia
Lithuania
Poland
Trade StationFinland
Business Finland
Trade Service Companies

28.5.2009

Valko-Venäjä ylsi niukkaan kasvuun alkuvuonna

Valko-Venäjän talous ylsi niukkaan 1,2 prosentin kasvuun tammi-huhtikuun jaksolla. Tulos oli itäeurooppalaisen mittapuun mukaan kohtuullisen hyvä, mutta kaukana hallituksen asettamasta virallisesta tavoitteesta.

Hallituksen sosio-ekonomisen ohjelman tavoitteena on 10-12 prosentin talouskasvun saavuttaminen vuonna 2009.

Talouden pitäminen plussan puolella on voinut perustua lähinnä kysynnän säilymiseen kotimarkkinoilla, sillä Valko-Venäjän ulkomaankauppa on lyhyessä ajassa romahtanut pahasti.

Tammi-maaliskuussa vienti putosi vuositasolla 46 prosenttia sen arvon jäädessä 4,8 miljardiin dollariin. Tuonnin arvo oli 6,2 miljardia dollaria, mikä oli 31,6 prosenttia alle edellisvuotisen tason.

Vientitavaroista elintarvikkeiden vienti supistui tammi-maaliskuussa 8,7 prosenttia, mikä pudotti niiden vientitulot 460 miljoonaan dollariin. Samalla kuitenkin elintarvikkeiden osuus kokonaisviennistä nousi 11,2 prosenttiin oltuaan vuotta aiemmin 6,3 prosenttia.

Valko-Venäjän taloutta on vahvistanut Venäjän sille antama suora ja välillinen tuki. Esimerkiksi teollisuuden kilpailukykyä parantaa se, että Gazprom toimittaa sille heinäkuusta lähtien maakaasua hintaan 200 dollaria per tuhat kuutiota.

Idänkaupan Vientipalvelut 5/2009. Sisältö.

pdf-versio


• Idänkaupan Vientipalvelut -verkkolehti
• Idänkaupan Vientipalvelut
Arkisto 2001-
• Compiler News -uutispalvelu
Compiler eNews -uutismuistio (tilattava)
• Uutisarkisto 1998-