Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut
vientipalvelut
uutisia
tutkimuksia
oalvelut ja yritykset
visioita näkmyksiä
Eastern European Markets
business news
Russia
Estonia
Latvia
Lithuania
Poland
Trade StationFinland
Business Finland
Trade Service Companies

28.5.2009

IMF sulkee lainahanan ellei Ukraina anna talouslukujaan

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF vahvisti toukokuun alkupuolella 2,8 miljardin dollarin maksuerän suorittamisen Ukrainalle sille aiemmin myönnetystä valmiusluotosta. Rahasto olisi periaatteessa valmis maksamaan Ukrainalle vielä toisen 3,0 miljardin dollarin erän, mikäli se saisi käyttöönsä Ukrainan viimeisimmät makrotalousluvut.

Tällä hetkellä ongelmana on kuitenkin se, etteivät pääministeri Julia Tymoshenko ja ensimmäinen varapääministeri Oleksandr Tuchynov halua luovuttaa tietoja IMF:lle. Mikäli näin tapahtuisi, pitäisi talousluvut julkistaa myös kotimaassa.

Tymoshenko on vaikeassa tilanteessa, koska talousasiantuntijoiden mukaan Ukrainan bruttokansantuote saattoi romahtaa ensimmäisellä vuosineljänneksellä todellisuudessa 20 prosenttia.

Näin huonon tuloksen paljastamisen pelätään aiheuttavan shokin Ukrainan talouselämälle, mutta kysymyksessä on paikallisen median mukaan myös pääministerin poliittisen hipiän suojaaminen ennen ensi tammikuussa pidettäviä presidentinvaaleja.

Ukrainian Journalin mukaan tietojen tämän hetkinen panttaaminen on harkittu teko. Hallitus on antanut suoraan kaksi “erikoismääräystä”, jotka kieltävät valtion virastoja, tilastokeskus mukaan lukien, antamasta taloustietoja ilman pääministeriltä ja varapäämisteriltä saatua ennakkolupaa. Kielto koskee myös valtionyhtiöitä.

Tämän seurauksena Tymoshenko ja Turchynov ovat koko maassa ainoat henkilöt, joilla on kokonaiskuva Ukrainan taloustilanteesta ja kriisin synnyttämistä riskeistä.

Idänkaupan Vientipalvelut 5/2009. Sisältö.

pdf-versio


• Idänkaupan Vientipalvelut -verkkolehti
• Idänkaupan Vientipalvelut
Arkisto 2001-
• Compiler News -uutispalvelu
Compiler eNews -uutismuistio (tilattava)
• Uutisarkisto 1998-