Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut
vientipalvelut
uutisia
tutkimuksia
oalvelut ja yritykset
visioita näkmyksiä
Eastern European Markets
business news
Russia
Estonia
Latvia
Lithuania
Poland
Trade StationFinland
Business Finland
Trade Service Companies

28.5.2009

Puolaa uhkaa ulkomaisten investointien hiipuminen

Puola saattaa olla yksi kolmesta EU:n jäsenmaasta, jotka ovat ehkä yltäneet edes jonkinlaiseen talouskasvuun vuoden ensimmäisellä neljänneksellä. Rzeczpospolita-lehden ekonomistikierroksen yhteenveto lupaa vain äärimmäisen niukkaa 0,3 prosentin talouskasvua.

Puolan talouden pitkään jatkunut kasvu on nyt pysähtynyt ja se näkyy myös ulkomaisten sijoittajien käyttäytymisessä. Keskuspankin alustavien tietojen mukaan suorien ulkomaisten investointien arvon olisi tammi-maaliskuussa lähes puolittunut viime vuotisesta. Maaliskuussa investoinnit jäivät 407 miljoonaan euroon, mikä alitti edellisvuotisen 56 prosenttia.

Ulkomaisia investointeja jarruttaa nyt se, että Puolaan tehdyt tuotannolliset investoinnit tähtäävät tyypillisesti vientiin EU-maihin, erityisesti Saksaan. Investointien supistumiseen on vaikuttanut myös Puolassa toimien yritysten tarve rahastaa paikallisten tytäryhtiöiden tuottoja.

Rzeczpospolitan mukaan suorista ulkomaista investoinneista lähes puolet oli aiemmin voittovarojen jälleeninvestointeja. Maaliskuussa ulkomaiset yhtiöt palauttivat enää neljänneksen voittovaroista paikalliseen tytäryritykseen.

Myös Puolan erityistalousalueiden vetovoima on heikkenemässä. Alueille tehtiin tammi-maaliskuussa enää 76 miljoonan euron arvosta uusia investointisopimuksia. Investointilupien määrä jäi noin puoleen siitä mitä vuotta aiemmin myönnettiin.

Investointialan asiantuntijat uskovatkin yleisesti, että suorien ulkomaisten investointien virta pysyy heikkona myös toisella vuosipuoliskolla.

Idänkaupan Vientipalvelut 5/2009. Sisältö.

pdf-versio


• Idänkaupan Vientipalvelut -verkkolehti
• Idänkaupan Vientipalvelut
Arkisto 2001-
• Compiler News -uutispalvelu
Compiler eNews -uutismuistio (tilattava)
• Uutisarkisto 1998-