Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut
vientipalvelut
uutisia
tutkimuksia
oalvelut ja yritykset
visioita näkmyksiä
Eastern European Markets
business news
Russia
Estonia
Latvia
Lithuania
Poland
Trade StationFinland
Business Finland
Trade Service Companies

28.5.2009

Venäjällä uskotaan talouskäänteen lähestyvän

Venäjän bruttokansantuote supistui huhtikuussa vuositasolla ja koko tammi-huhtikuun jaksolla 9,8 prosenttia. Talousministeriön mukaan talouden taantuminen johtui pääosin rakennustuotannon jyrkästä laskusta, verotulojen supistumisesta, investointitoiminnan heikentymisestä sekä vähittäiskaupan myynnin vähenemisestä.

Suuri vaikutus oli myös viennin nopealla putoamisella. Viennin arvo laski tammi-huhtikuussa vuositasolla 46,1 prosenttia. Kauppataseen ylijäämä oli kuitenkin 27,3 miljardia dollaria, sillä myös tuonti putosi samaan aikaa 44,1 prosenttia.

Talousministeriö odottaa tällä hetkellä, että Venäjän bruttokansantuote laskisi 6-8 prosenttia koko vuoden 2009 tasolla. Mutta jos vertailupohjana pidetään kuluvan vuoden talouskehitystä on käänne lähellä, sillä ministeriö ennakoi talouden vahvistuvan vuoden toisella neljänneksellä 1,3-2,8 prosenttia ensimmäiseen neljännekseen verrattuna.

Myös keskuspankki odottaa talouden kääntymistä nousuun, mutta ajoittaa sen hieman kauemmaksi eli heinä-syyskuulle.

Talouden tervehtymiseen uskoo myös finanssiministeriö, joka aikoo laatia vuoden 2010 valtionbudjetin oletuksella, että bruttokansantuote lähestyy ensi vuonna nollakasvun rajaa.
Budjetista tulee nytkin väistämättä alijäämäinen, mutta tavoitteen on puristaa ensi vuonna alijäämä viiteen prosenttiin, kun alijäämäksi ennakoidaan tänä vuonna 7,4 prosenttia. Jatkossa alijäämää pyritään edelleen kaventamaan ja vuoden 2011 suunnittelutavoitteena on kolmen prosentin vaje.

Idänkaupan Vientipalvelut 5/2009. Sisältö.

pdf-versio


• Idänkaupan Vientipalvelut -verkkolehti
• Idänkaupan Vientipalvelut
Arkisto 2001-
• Compiler News -uutispalvelu
Compiler eNews -uutismuistio (tilattava)
• Uutisarkisto 1998-