Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut
vientipalvelut
uutisia
tutkimuksia
oalvelut ja yritykset
visioita näkmyksiä
Eastern European Markets
business news
Russia
Estonia
Latvia
Lithuania
Poland
Trade StationFinland
Business Finland
Trade Service Companies

22.5.2008

Prossipatsaan siirto kävi kalliiksi Viron kuljetusalalle

Tallinnan venäläisen sotilasmuistomerkin siirtäminen on tullut Virolle kalliiksi. Näin väittää ainakin Viron tiedeakatemian jäsen Mikhail Bronshtein, jota uutistoimisto Interfax pyysi kommentoimaan pääministeri Vladimir Putinin uhkausta siirtää kaikki kuljetukset Baltiasta Venäjän omiin satamiin.

Bronshteinin mukaan Viro on jo menettänyt 40 prosenttia Venäjän transitokuljetuksista.

Transitokuljetusten leikkaantuminen on siten merkinnyt Virolle 8-10 miljardin kruunun menetyksiä, mikä vastaa 3-4 prosenttia maan bruttokansantuotteesta.

Virolaisten kuljetusalan asiantuntijoiden mukaan maa on tässä tilanteessa myös itse hukannut mahdollisuuksiaan pysyttelemällä odottavan passiivisella kannalla. Kotimainen transitoala ei ole huolehtinut kilpailukyvystään, eikä liioin innovoinut uusia kuljetuskonsepteja ja palvelumuotoja. Kokonaan uutta on toistaiseksi vain katseiden kääntäminen Kiinaan.

Transitokuljetusten tilanne tuntuu jo vahvasti Viron junarahtiliikenteessä. Baltic Business Newsin saamien tietojen mukaan Viron rautateillä kuljetettiin tammi-huhtikuussa kaikkiaan 9,4 miljoonaa rahtitonnia, kun volyymi vuotta aiemmin oli vielä 16,8 miljoonaa tonnia.

Tästä transitokuljetusten, pääosin öljyn ja öljytuotteiden, osuus oli enää 1,31 miljoonaa tonnia, mikä merkitsi 41 prosentin pudotusta vuositasolla.

Transitobisneksessä yrittäjänä vahvasti mukana oleva entinen pääministeri Tiit Vähi on suivaantunut hallituksen aloitekyvyttömyyteen. Vähi totesi Eesti Ekspress -lehdelle, että hän on tarvittaessa valmis myymään yrityksensä kiinalaiselle, eurooppalaiselle tai amerikkalaiselle ostajalle, joka kykenee sopimaan rautatiekuljetuksista Moskovan kanssa.

Idänkaupan Vientipalvelut 5.2008. Sisältö.

pdf-versio


Idänkaupan Vientipalvelut -verkkolehti
Idänkaupan Vientipalvelut
Arkisto 2001-
Compiler News -uutispalvelu
Compiler eNews -uutismuistio (tilattava)
Uutisarkisto 1998-

 TERMS & CONDITIONS / KÄYTTÖOIKEUDET. © Oy Compiler Ab. All rights reserved.