Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut
25.5.2004

Erikoistalousalueet
palaavat Venäjälle

Erikoistalousalueet halutaan herättää uudestaan eloon Venäjällä. Parlamentin ylähuone hyväksyi toukokuun puolivälissä uuden talousalueita koskevan lain, jonka valmistelusta oli vastannut ministeri German Grefin johtama taloudellisen kehityksen ja kaupan ministeriö.

Uusi laki antaa selkeämmät puiteet erikoistalousalueiden perustamiselle ja toiminnalle. Muutamat harvat Venäjällä tähän mennessä perustetut erikoistalousalueet ovat olleet pettymys. Ne ovat houkutelleet lähinnä yrityksiä, joiden ainoana tavoitteena on ollut keinottelu tulli- ja veroeduilla. Alueille kaivattua tuotannon kasvua ja kehitystä ne eivät ole juurikaan luonneet.

Uutistoimisto Ria Novostin mukaan ylähuoneen finanssikomitean puheenjohtaja Igor Provkin sanoi uuden lain varmistavan, että erikoistalousalueille sijoittuvilta vaaditaan investointisitoumuksia nykyaikaisen tuotantoteknologian käyttämisestä.

Toisaalta uusi laki tarjoaa yrityksille aikaisempaa laajemman tukipaketin. Tulli- ja verokevennysten ohella erikoistalousalueilla toimiville luvataan yksinkertaisempia hallintorutiineja, sujuvampaa viisumikäytäntöä, joustavampaa valuuttakontrollia ja yksinkertaisempia tullitarkastuksia.

Igor Provkin mukaan uuden lain valmistelussa on otettu huomioon erikoistalousalueiden yleismaailmallinen asema. Venäläisselvityksen mukaan maailmassa toimii tällä hetkellä yli 2 000 erikoistalousaluetta. joista yli 400 on vapaatalousalueita, 400 tiede- ja yrityspuistoja, 300 vientituotantoalueita ja loput muun tyyppisiä erikoisalueita.

Erikoistalousalueita sääntelevän lain tekee Venäjän kannalta ajankohtaiseksi Kaliningradin alueen tilanne sekä talousalueiden toiminta uusissa EU-rajanaapurimaissa, kuten Puolassa ja Baltiassa.

Idänkaupan Vientipalvelut 5/2004


Muut uutiset

Uutisarkisto 1998-

 TERMS & CONDITIONS / KÄYTTÖOIKEUDET. © Oy Compiler Ab. All rights reserved.